Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας καταδίκασαν σήμερα τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 600 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι πολίτες.

Αφού βομβάρδιζε επί 10 ημέρες τον παλαιστινιακό θύλακα, το Ισραήλ εξαπέλυσε την Πέμπτη και χερσαία επίθεση για να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών στο έδαφός του. Μέχρι στιγμής στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 29 Ισραηλινοί, 27 στρατιώτες και 2 πολίτες.

Την Κυριακή ξέσπασαν συγκρούσεις στο προάστιο Σαρσέλ του Παρισιού μεταξύ αστυνομικών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, έξω από δύο συναγωγές.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν επίσης εικόνες από την καμένη βιτρίνα ενός παντοπωλείου κοσέρ στην ίδια περιοχή. Ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε στη γειτονική πόλη Γκαρζ-λε-Γκονές.

«Η υποκίνηση του αντισημιτισμού και η εχθρότητα εναντίον των Εβραίων, οι επιθέσεις εναντίον των Εβραίων και των συναγωγών δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί.

«Τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της τραγικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Γάζα, δεν δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες εδώ στην Ευρώπη», σημειώνουν ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Οι γαλλικές αρχές δεν επέτρεψαν να γίνουν πολλές φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις που προγραμματίζονταν για το Σαββατοκύριακο, λόγω του φόβου για βίαια επεισόδια.

Έδωσαν όμως το πράσινο φως για μια διαδήλωση που θα γίνει αύριο Τετάρτη στο Παρίσι. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο και σε άλλες γαλλικές πόλεις ενώ μια συγκέντρωση θα γίνει επίσης το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι οργανωτές της αυριανής κινητοποίησης, ο Εθνικός Συνασπισμός για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που περιλαμβάνει αριστερά πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες ομάδες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των αρχών σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «δίκαιη νίκη για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης», όπως σχολίασε ο Ταουφίκ Ταχανί, ο πρόεδρος της Ένωσης Γαλλία – Παλαιστίνη – Αλληλεγγύη (AFPS).

Η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες κοινότητες Εβραίων και μουσουλμάνων στην Ευρώπη και συχνά η βία στη Μέση Ανατολή προκαλεί εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στη Γερμανία, οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου συνέλαβαν 13 ανθρώπους που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών στο περιθώριο μιας φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης. Η αστυνομία απαγόρευσε επίσης ένα αντισημιτικό σύνθημα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Το Αμερικανικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (AJC) χαιρέτισε την ανακοίνωση των τριών υπουργών.

«Η κατάσταση έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Το κύμα του αντισημιτισμού στην φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις χειροτερεύει μέρα με την ημέρα», δήλωσε η Ντίντρε Μπέργκερ, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ράμερ Βερολίνου του AJC για τις Γερμανο-Εβραϊκές σχέσεις.