Ο δράστης του μακελειού στο Όσλο και το νησί Ουτόγια από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι, Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, αποκήρυξε τη βία, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του την ώρα που η Νορβηγία τιμά την τρίτη επέτειο από την τραγωδία.

Ο Μπράιβικ «είναι τώρα πολύ ξεκάθαρος στο γεγονός ότι δεν υποστηρίζει την προσφυγή στη βία και ότι δεν καλεί άλλους να διαπράξουν βίαιες ενέργειες», δήλωσε ο δικηγόρος του Τορ Γιόρντετ, όπως μετέδωσαν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπράιβικ, που σήμερα είναι 35 ετών, διέπραξε στις 22 Ιουλίου 2011 την πιο αιματηρή επίθεση που έχει καταγραφεί στη Νορβηγία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρχικά πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο, προκαλώντας οκτώ θύματα, ενώ στη συνέχεια άνοιξε πυρ στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, σκοτώνοντας 69 ανθρώπους, η πλειονότητα των οποίων ήταν έφηβοι.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την εποχή εκείνη ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το έγκλημά του «αποτρόπαιο, αλλά αναγκαίο», ενώ τώρα εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών, την ανώτατη ποινή στη Νορβηγία. Παρόλα αυτά ενδέχεται να παραμείνει υπό κράτηση επ’ αόριστον, για όσο διάστημα δηλαδή θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την κοινωνία.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιόρντετ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πελάτη του, λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι αφιερωμένη σε όσους επέζησαν από την τραγωδία και στις οικογένειες των θυμάτων.
«(…) Δεν καταφέραμε να συζητήσουμε το σκεπτικό (που υποκίνησε) τον δράστη του εγκλήματος», κατήγγειλε ο Έσκιλ Πέντερσεν, ο πρόεδρος της νεολαίας των Εργατικών, την ώρα που στη Νορβηγία φουντώνει η συζήτηση για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η ιδεολογία που οδήγησε στην τραγωδία αυτή.

«Δεν μπορούμε να προστατευθούμε από όλους τους κινδύνους χάρη στα μέτρα ασφαλείας», σχολίασε η Έρνα Σόλμπεργκ, η νορβηγή πρωθυπουργός.

«Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιταχθούμε στον βίαιο εξτρεμισμό και τον ριζοσπαστισμό καλλιεργώντας τις αρετές της κοινωνίας μας», πρόσθεσε.

Παρουσία του προκατόχου της, του Εργατικού Γενς Στόλτενμπεργκ, η Σόλμπεργκ κατέθεσε ένα στεφάνι και τήρησε ενός λεπτού σιγή μπροστά από το κτίριο που ήταν στόχος της πρώτης επίθεσης του Μπράιβικ, το οποίο παραμένει ακόμη κενό. Σημειώνεται πως το νησί Ουτόγια άνοιξε σήμερα για τους επιζήσαντες της τραγωδίας και τις οικογένειες των θυμάτων.