Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαθίδρυσε επίσημα μια πολιτική αποστολή στην Ουκρανία, η οποία στόχο έχει να προσφέρει βοήθεια στις αρχές στο Κίεβο σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση των υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα, ιδίως της ουκρανικής αστυνομίας, ενώ παράλληλα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρέτεινε τη δική του αποστολή στη χώρα έως τον Μάρτιο του 2015.

Οι 28 «εγκαθίδρυσαν την Αποστολή της ΕΕ για την μεταρρύθμιση του τομέα της πολιτικής ασφάλειας για την Ουκρανία (EUAM Ukraine)», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες την ημέρα που διεξήχθη το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Η αποστολή αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών των ευρωπαϊκών κρατών για να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία μετά την απόφασή της να αρχίσει μια διαδικασία προσέγγισης με την ΕΕ, θα αρχίσει να λειτουργεί και επίσημα μόλις καθοριστούν οι επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Η αποστολή αυτή ορίστηκε καταρχήν ότι θα έχει διάρκεια δύο ετών. Θα είναι μια πολιτική αποστολή, τα μέλη της δεν θα φέρουν οπλισμό, θα έχει έδρα το Κίεβο, ενώ ο αρχικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2,68 εκατ. ευρώ.

Αρχικά της ανατίθεται να συμβάλει να καταρτιστούν νέες στρατηγικές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ουκρανία καθώς και να συμβάλει να τεθούν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις, σε συντονισμό με τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία εδόθη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι η διάρκεια της αποστολής του στην Ουκρανία θα παραταθεί κατά έξι μήνες, έως τον Μάρτιο του 2015.

Όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τάχθηκαν υπέρ της απόφασης να παραταθεί η εντολή των άοπλων παρατηρητών, η οποία τυπικά θα έληγε τον Σεπτέμβριο.

Στην Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί 227 παρατηρητές του ΟΑΣΕ από 41 χώρες, οι οποίοι εντέλλονται να αναφέρουν σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και έχουν διαπραγματευθεί, μεταξύ άλλων, την παροχή πρόσβασης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη εκ μέρους των ερευνητών των διαφόρων διεθνών υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας.