Δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές για κατασκοπεία και παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters τουλάχιστον 76 αξιωματούχοι συνελήφθησαν την Τρίτη σε 22 επαρχίες της χώρας ως ύποπτοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομες παγιδεύσεις τηλεφώνων.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είχαν θέσεις κλειδιά πέρυσι όταν έγινε η έρευνα κατά της διαφθοράς, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση τεσσάρων υπουργών και τη σύλληψη επιχειρηματιών που ήταν στον στενό περίγυρο του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δηλώνει πως θεωρεί ότι η έρευνα για διαφθορά αποτελεί προϊόν συνωμοσίας για την ανατροπή του που οργανώθηκε από το «παράλληλο κράτος» που αποτελεί σύμφωνα με την Αγκυρα η οργάνωση Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαδοχικά κύματα διώξεων στους κόλπους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ακολούθησαν τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφοράς στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης και στο περιβάλλον του Ερντογάν και σύμφωνα με συνεργάτες του τούρκου πρωθυπουργού, η εκστρατεία κατά της οργάνωσης Χιζμέτ θα συνεχισθεί εν όψει των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου.