Δύο Σλοβένοι ορειβάτες που παίρνουν μέρος σε διεθνή αποστολή στο κινεζικό τμήμα των Ιμαλαϊων αγνοούνται και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού τους, σύμφωνα με τον Όμιλο Ορειβασίας της Σλοβενίας.

Οι δύο ορειβάτες είχαν τελευταία φορά επικοινωνία με την ομάδα στις 5 Ιουλίου και δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο σημείο, όπου είχε κατασκηνώσει η αποστολή, έως τις 15 Ιουλίου, όπως είχε συμφωνηθεί.

Οι έμπειροι ορειβάτες, Άλες Χολτς και Πέτερ Μέζναρ είναι μέλη της αποστολής «Shaksgam 2014» που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου για την κατάκτηση των λιγότερο γνωστών κορυφών των Ιμαλαϊων, Ντούρμπιν Κάνγκρι Ι (σε υψόμετρο 6.824 μέτρων), Ντούρμπιν Κάνγκρι ΙΙ (σε υψόμετρο 6.898 μέτρων), Μπάρναγκ Κάνγκρι (σε υψόμετρο 6.821 μέτρων) και Καϊμούκ Κάνγκρι (σε υψόμετρο 6.952 μέτρων).

Ο Όμιλος Ορειβασίας της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι άρχισαν την αναρρίχηση στις 5 Ιουλίου, αλλά απέτυχαν να επιστρέψουν στο σημείο συνάντησης που είχε οριστεί και εξέφρασε την ελπίδα να εμποδίστηκαν από τα διογκωμένα, αυτήν την εποχή, ποτάμια.

Άλλα μέλη της αποστολής δεν κατάφεραν να περάσουν ένα ποτάμι, το οποίο επρόκειτο να διασχίσουν οι δύο Σλοβένοι ορειβάτες κατά την επιστροφή τους.

Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των ορειβατών είναι σε εξέλιξη αλλά υπήρξαν προβλήματα εξασφάλισης της μεταφοράς με ελικόπτερο, καθώς η περιοχή είναι δυσπρόσιτη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκρίθηκε η διάσωση με ελικόπτερο, το οποίο κατευθύνεται προς την περιοχή, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται σε συντονισμό με τον υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας και την πρεσβεία της Σλοβενίας στο Πεκίνο.