«Η αδιαμφισβήτητη νίκη Γιούνκερ» είναι ο τίτλος άρθρου στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics το οποίο τονίζει πως παρά τις αντιστάσεις του Βρετανού και του Ούγγρου πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή 27η Ιουνίου την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «χειροτονία» αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποφασιστική στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία ενώ αρχικά είχε εμφανιστεί διστακτική, ακόμα και απρόθυμη – όσον αφορά τη διαδικασία ορισμού του Γιούνκερ – εν τέλει αποφάσισε να αποδεχτεί τα γεγονότα: πρώτον, το κόμμα της, το ΕΛΚ, ήταν ο νικητής των ευρωεκλογών. Δεύτερον, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές δεν ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν να οριστεί στη θέση αυτή οποιοσδήποτε άλλος που δεν είχε συμμετάσχει στην προεκλογική διαδικασία.

Ο αρθρογράφος διερωτάται αν πρόκειται για μια «νίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του Συμβουλίου». Σύμφωνα με το σοσιαλιστή Βρετανό ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Κόμπρετ (και πρώην σύμβουλο του Ρομπάι) αποτελεί υπερβολή να μιλάμε για ήττα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά την άποψή του, «κανένας δεν έχασε».

Εκτός φυσικά από το Βρετανό Πρωθυπουργό. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απομονώθηκε στην ευρωπαϊκή σκηνή και βγήκε αποδυναμωμένος από αυτή την «εκ των προτέρων χαμένη μάχη», σχολιάζει ο αρθρογράφος. Όχι τόσο γιατί «δραματοποίησε» το διάλογο παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις του ορισμού Γιούνκερ για τη χώρα του, όσο γιατί ανέλαβε το ρίσκο μιας ψηφοφορίας. Τα επιχειρήματά του ωστόσο, ως άλλος «οίστρος», ενόχλησαν. Απομένει να δούμε τι θα του προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα, σχολιάζει η ιστοσελίδα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται εξάλλου και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος euobserver.com. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Κάμερον προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Γιούνκερ» αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αφού απέτυχε να αποτρέψει το διορισμό του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφώνησε την Κυριακή (29η Ιουνίου), στον πρώην ηγέτη του Λουξεμβούργου για να τον συγχαρεί για τη μελλοντική θέση του. Στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι ο Κάμερον θα πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Γιούνκερ, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο στη νέα Επιτροπή καθώς τα κράτη μέλη έχουν ήδη αρχίσει το παζάρι για τις θέσεις-κλειδιά του νέου σχήματος.

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ήδη ως πείραγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι η Βρετανία θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της «πολυγλωσσίας» – ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε το 2007 για τη Ρουμανία, αφού απέτυχε να στείλετε έναν κατάλληλο υποψήφιο την πρώτη φορά.

«Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν μια καταστροφή για τη Βρετανία και το βρετανικό εθνικό συμφέρον. Δεν έχω δει ποτέ μια τόσο κακή διαπραγμάτευση», είπε ο Εργατικός Βουλευτής Μπολς στο BBC.