Εκφοβισμό της δικαιοσύνης, συνιστά σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, η πολιτική διακήρυξη που υιοθέτησε χθες το ρουμανικό Κοινοβούλιο καλώντας τον να παραιτηθεί.

«Μιλάμε για μια δήλωση του Κοινοβουλίου που λαμβάνει υπόψη αυτολεξεί τους ισχυρισμούς της συμμορίας του Μπερτσέα, μία δήλωση που αποφασίζει πριν από τη δικαιοσύνη. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που έκανε το Κοινοβούλιο είναι πολύ σοβαρό, ένα παράδειγμα εκφοβισμού της δικαιοσύνης, επειδή ολόκληρη η δήλωση στηρίζεται μόνο στους ισχυρισμούς και τα αποσπάσματα βίντεο που διατέθηκαν από τη συμμορία του Μπερτσέα» δήλωσε ο κ. Μπασέσκου από αεροδρόμιο Henri Coanda πριν από την αναχώρηση για το Βέλγιο.

Ο αδερφός του Ρουμάνου προέδρου, Μιρτσέα Μπασέσκου 60 ετών, συνελήφθη με την κατηγορία της άσκησης επιρροής και το δικαστήριο του Βουκουρεστίου στις 20 Ιουνίου όρισε την προφυλάκισή του για 30 μέρες

«Ο Μιρτσέα Μπασέσκου χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως μέλος της οικογένειας του προέδρου της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, δίνοντας την εντύπωση ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τους δικαστές στην έκδοση ηπιότερης ποινής ή ακόμη και απελευθέρωσης των Σάντου Άνγκελ και Μπερτσέα Μοντιάλ που έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε σε έκθεσή της η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) εισαγγελείς της οποίας προχώρησαν στη σύλληψη του αδελφού του προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας πρόσθεσε ότι από τη διακήρυξη που υιοθετήθηκε χθες αποδεικνύεται ότι το Κοινοβούλιο συναναστρέφεται με τη συγκεκριμένη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος.

«Το λέω επειδή η διακήρυξη αποτελεί αντιγραφή των απόψεων που διατυπώθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3, τους εκπροσώπους της συμμορίας» ανέφερε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

«Κανένας δεν παρατήρησε δύο θεμελιώδη πράγματα: πρώτον ότι για πρώτη φορά σε μέλη της συμμορίας, με πρώτο τον αρχηγό της, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη διάρκεια της θητείας μου, δεύτερον κανένας δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του κατηγορούμενου και όλα βασίζονται σε ισχυρισμούς και αποδείξεις που παρουσίασε η συμμορία, τρίτον όλοι αγνοούν ότι ο αδελφός μου κατήγγειλε τον εκβιασμό πέρσι και φέτος», τόνισε ο κ. Μπασέσκου.