Το Facebook και το Instagram μπλοκάρει επ΄ αόριστον τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μάρκ Ζάκερμπεργκ, με μήνυμά του στα social media ενημέρωσε για την απόφασή του, καθώς θεωρεί πως τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ υπονομεύουν την ειρηνική και νόμιμη μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά το μήνυμα του Ζάκερμπεργκ: «Τα σοκαριστικά γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος Donald Trump σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον υπόλοιπο χρόνο του στο αξίωμα για να υπονομεύσει την ειρηνική και νόμιμη μετάβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν.

Η απόφασή του να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα μας για να αποδοκιμάσει παρά να καταδικάσει τις ενέργειες των υποστηρικτών του στο κτίριο του Καπιτωλίου έχει δικαίως ενοχλήσει ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Αφαιρέσαμε αυτές τις δηλώσεις χθες επειδή κρίναμε ότι το αποτέλεσμα τους — και πιθανώς η πρόθεσή τους — θα ήταν να προκαλέσουν περαιτέρω βία.

Μετά την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο, προτεραιότητα για ολόκληρη τη χώρα πρέπει τώρα να είναι η εξασφάλιση ότι οι υπόλοιπες 13 ημέρες και οι ημέρες μετά την ορκομωσία θα περάσουν ειρηνικά και σύμφωνα με τις καθιερωμένες δημοκρατικές νόρμες.

Τα τελευταία χρόνια, επιτρέψαμε στον Πρόεδρο Trump να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα μας σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες, κατά καιρούς αφαιρώντας περιεχόμενο ή επισημαίνοντας τις αναρτήσεις του όταν παραβιάζουν τις πολιτικές μας.

Το κάναμε αυτό επειδή πιστεύουμε ότι το κοινό έχει δικαίωμα στην ευρύτερη δυνατή πρόσβαση σε πολιτικό λόγο, ακόμη και αμφιλεγόμενο λόγο. Αλλά το τρέχον πλαίσιο είναι πλέον θεμελιωδώς διαφορετικό, με τη χρήση της πλατφόρμας μας για να υποκινήσουμε βίαιη εξέγερση εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απλά υπερβολικά μεγάλοι. Συνεπώς, επεκτείνουμε το μπλοκ που έχουμε τοποθετήσει στους λογαριασμούς του Facebook και Instagram επ ‘ αόριστον και τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας».