Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ καταδίκασε τη βία που εκδηλώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων στις 22 Ιουνίου στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκσα Μιτρόβιτσα και εξήρε την αντίδραση της αστυνομίας και των διεθνών δυνάμεων ασφάλειας.

Ο κ. Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNMIK ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία μετά το επεισόδιο και επανέλαβε ότι η συμπεριφορά ορισμένων ατόμων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.

«Η ειρηνική έκφραση θέσεων και ο διάλογος παραμένουν ο μοναδικός αποδεκτός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και ο διάλογος σε τοπικό επίπεδο δεν πρέπει μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να εντατικοποιηθεί τις επόμενες μέρες» δήλωσε ο κ. Ζαρίφ.

Ο επικεφαλής της UNMIK συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται «εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις» απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να διατηρηθεί ευνοϊκή ατμόσφαιρα για επιτυχή συνέχιση του διαλόγου στις Βρυξέλλες για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν την περασμένη Κυριακή με αστυνομικούς στο νότιο τμήμα της διχοτομημένης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ, που συνδέει το νότιο (αλβανικό) τμήμα της πόλης με το βόρειο (σερβικό).
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον Αλβανών διαδηλωτών, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και πυρπόλησαν αυτοκίνητα της αστυνομίας. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν συνολικά 21 άτομα.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε όταν Σέρβοι απομάκρυναν οδόφραγμα στη γέφυρα και το αντικατέστησαν με «Πάρκο Ειρήνης» μεταφέροντας χώμα και φυτεύοντας δένδρα και φυτά.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι οι Σέρβοι δημιουργούν νέο οδόφραγμα και συνεχίζουν να εμποδίζουν την κυκλοφορία με τη δημιουργία του «Πάρκου Ειρήνης».