Σεληνιακό τοπίο θυμίζει η περιοχή γύρω από το Μεράπι καθώς καταγράφηκε ακόμα μία σφοδρή έκρηξη του ηφαιστείου- η ισχυρότερη της 100ετίας, σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους- καλύπτοντας τα πάντα με στάχτη.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πρώτη έκρηξη στις 26 Δεκεμβρίου και περισσότεροι από 75.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την Παρασκευή το Μεράπι άρχισε να εκτοξεύει σύννεφα στάχτης και καυτά αέρια σε ύψος 4 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, με αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο ακόμα 54 ανθρώπων.

Οι γιατροί που σπεύδουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν για να γλιτώσουν από την οργή του Μεράπι, εκτιμούν πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος καθώς οι έρευνες για εντοπισμό εγκλωβισμένων και επιζώντων συνεχίζονται.

Τα χωριά σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το Μεράπι έχουν εκκενωθεί.

Η ατμόσφαιρα στην κοντινή πόλη Γιογκακάρτα έχει γεμίσει στάχτη με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο να κλείσει και οι οδηγοί να χρησιμοποιούν τα φώτα ομίχλης ακόμα και την ημέρα για να βλέπουν στους δρόμους. 

Ηφαιστειολόγοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη που έχει γίνει στο ηφαίστειο Μεράπι τα τελευταία 100 χρόνια.

Δείτε βίντεο