Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος στη Ρώμη, κατά τη λήξη της οποία δήλωσε: «Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης στη Ρώμη είναι η επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Συνάντηση προσευχής και επίκλησης της ειρήνης έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής στο Βατικανό, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πάπας Φραγκίσκος και ο
πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής,
Μαχμούντ Αμπάς.

«Η ειρήνη δοκιμάζεται ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, οι χριστιανοί διαρκώς λιγοστεύουν. Υπάρχει ο κίνδυνος, η θρυαλλίδα αυτή να μετατραπεί σε κάτι το πιο επικίνδυνο και να καεί ολόκληρος ο κόσμος», υπογράμμισε ο οικουμενικός πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπογράμμισε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία είναι μια γέφυρα για την άρση των εμποδίων, διότι η ελπίδα δεν σβήνει και οι χριστιανοί, με προτροπή του Αποστόλου Παύλου, συνεχίζουν πάντα να προσεύχονται και να ελπίζουν».

«Ελπίζουμε, με την ευλογία του Θεού και με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, να σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την ειρήνη» τόνισε ο Βαρθολομαίος.

Η «επίκληση του Θεού για την ειρήνη» στο Βατικανό αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00, ώρα Ιταλίας.

Πηγές της Αγίας Έδρας διευκρινίζουν πάντως ότι δεν πρόκειται για συλλείτουργο ή για κοινή θρησκευτική τελετή.

Το επίσημο πρόγραμμα αναφέρει επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί πρώτα μια εβραϊκή, αμέσως μετά μια χριστιανική και, τέλος, μια μουσουλμανική προσευχή. Οι γλώσσες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν είναι τα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά.

Οι συμμετέχοντες θα ευχαριστήσουν τον Κύριο για την πλάση, θα προβάλουν αίτημα συγχώρεσης και, τέλος, θα προσευχηθούν υπέρ της ειρήνης.

Κατά την ολοκλήρωση της τελετής αναμένεται να πάρουν σύντομα το λόγο ο πάπας Φραγκίσκος και οι πρόεδροι Σιμόν Πέρες και Μαχμούντ Αμπάς.

Στην συνέχεια αναμένεται να φυτευτεί ένα δέντρο ελιάς, ως σύμβολο ειρήνης, ενώ, πριν την αναχώρηση των δυο πολιτικών ηγετών από το Βατικανό έχει προγραμματισθεί μια εκτενέστερη συνομιλία τους, κεκλεισμένων των θυρών, με τον Ποντίφικα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ ο Πάπας Φραγκίσκος γευμάτισε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον οίκο «Σάντα Μάρτα», κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα της ημέρας.

Την σημερινή πρωτοβουλία αναμένεται, τέλος, να παρακολουθήσει και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.