Σε διάστημα σχεδόν ένα μήνα 29 παιδιά που έφυγαν από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου μαίνονται συγκρούσεις, πέθαναν από τη δίψα, το κρύο ή την κούραση αφού έφτασαν στο Καμερούν, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Από τα μέσα Απριλίου το ποσοστό των θανάτων μεταξύ των παιδιών μεταναστών είναι ιδιαίτερα αυξημένο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Έντριαν Έντουαρντς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είκοσι εννέα παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων ήταν βρέφος και το μεγαλύτερο 9 ετών, πέθαναν μεταξύ της 14ης Απριλίου και της 18ης Μαΐου. Η πλειονότητα των παιδιών βρίσκονταν σε κέντρα σίτισης», πρόσθεσε ο Έντουαρντς.

«Η αφυδάτωση, η υποθερμία και η βαριά αναιμία είναι οι κύριες αιτίες θανάτου» των παιδιών, διευκρίνισε.

Πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν αρχίσει να αναζητούν καταφύγιο στο Καμερούν από τις 5 Δεκεμβρίου και μέχρι τώρα 85.000 εξ αυτών έχουν εγκατασταθεί σε περίπου 300 χωριά, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με την UNHCR. Το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο κύκλος των ωμοτήτων ξεκίνησε πέρυσι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τις δολοφονίες χριστιανών από τους μουσουλμάνους πρώην αντάρτες Σελεκά που ανέλαβαν για ένα διάστημα την εξουσία στη χώρα.

Σε αντίποινα δημιουργήθηκαν ομάδες αυτοάμυνας κυρίως χριστιανών, οι αντιμπαλακά, και άρχισαν να επιτίθενται σε μουσουλμάνους στην πρωτεύουσα Μπανγκουί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Έκτοτε η πλειονότητα των προσφύγων είναι μουσουλμάνοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών κάνουν το ταξίδι προς το Καμερούν με τα πόδια επί εβδομάδες μέσα από τη ζούγκλα, ένα μέρος στο οποίο είναι αδύνατο να έχουν πρόσβαση οι οργανώσεις αρωγής.