Ηρεμία επικρατεί από το πρωί της Τρίτης στην περιοχή Γκιόρτσε Πέτροφ των Σκοπίων, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν από εξοργισμένους πολίτες της περιοχής, λόγω της δολοφονίας ενός 18χρονου σλαβικής καταγωγής, από νεαρό Αλβανό.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας, ο οποίος είναι γνωστός στις αρχές από παλαιότερες υποθέσεις και διαθέτει βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες, υπό τις οποίες σημειώθηκε η δολοφονία του άτυχου 18χρονου.

Ο δράστης είχε κλέψει το ποδήλατο του θύματος από την αυλή του σπιτιού του. Στη συνέχεια, το θύμα τον καταδίωξε και ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποία ο νεαρός Αλβανός επέφερε θανατηφόρα χτυπήματα στον 18χρονο με μαχαίρι.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ακόμη ότι προχώρησε σε προσαγωγές 18 ατόμων για πρόκληση επεισοδίων και υλικών ζημιών κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής για τη δολοφονία του 18χρονου, χθες το βράδυ. Από τους 18 που προσήχθησαν από την αστυνομία, οι πέντε είναι ανήλικοι.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα μουσουλμάνων στην περιοχή του Γκιόρτσε Πέτροφ, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Η αστυνομία προειδοποίησε ότι υπάρχουν πληροφορίες για νέες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, σήμερα το απόγευμα, στην περιοχή του Γκιόρτσε Πέτροφ.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Γκιόρτσε Πέτροφ, σε έκτακτη συνεδρίαση, χθες το βράδυ, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του 18χρονου και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στους κατοίκους της περιοχής.

Σε παρόμοιες εκκλήσεις προβαίνουν και μη κυβερνητικές οργανώσεις της ΠΓΔΜ.

Τα βίαια επεισόδια είχαν εμφανώς διεθνοτικό χαρακτήρα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αστυνομία, μετά τα επεισόδια, έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο στην περιοχή, ενώ η παρουσία της παραμένει ισχυρή σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου Γκιόρτσε Πέτροφ και όμορων Δήμων.

Επεισόδια διεθνοτικού χαρακτήρα σημειώνονται τακτικά στην ΠΓΔΜ και είναι χαρακτηριστικά των εύθραυστων ισορροπιών μεταξύ της σλαβικής πλειοψηφίας και της αλβανικής μειοψηφίας στη χώρα.