Ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Γερμανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του είχε συναντήσεις με την πολιτειακή, την πολιτική και την εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας, αλλά και με πλήθος Ορθοδόξων.

Από το Νταχάου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές και απηύθυνε έκκληση προς όλους να στηρίζουν τον συνάνθρωπό τους, σε μια εποχή κατά την οποία σύννεφα ρατσισμού και ξενοφοβίας συγκεντρώνονται στον ευρωπαϊκό ουρανό.

Επισκέφθηκε δε τόσο τον Ιερό Αναστάσεως του Κυρίου όσο και το εβραϊκό μνημείο, το ρωμαιοκαθολικό ναΰδριο και τον ευαγγελικό ναό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε ακόμη στην «Παράγκα 26», όπου οι ναζί κρατούσαν φυλακισμένους τους κληρικούς. Εκεί υπάρχει και επιτύμβια πλάκα με τα ονόματα δύο Ελλήνων αρχιμανδριτών, οι οποίοι κρατήθηκαν στο Νταχάου αλλά επέζησαν.

Χθες ο κ. κ. Βαρθολομαίος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων του Μονάχου, μετά το πέρας της οποίας απευθύνθηκε στο ποίμνιο, αναφερόμενος στην απώλεια της έννοιας του «προσωπικού Θεού» του καθενός μας και στην λανθασμένη θεώρηση ότι ο Θεός είναι μια αόριστη δύναμη, η οποία δεν αναμιγνύεται στα ανθρώπινα.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Μονάχου, όπου φοίτησε και ο ίδιος. Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στα Ιεροσόλυμα.

Από την πλευρά της Καθολικής Γερμανικής Εκκλησίας, ο επικεφαλής της Διάσκεψης των Επισκόπων Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Γερμανία έδωσε σημαντική ώθηση στην Οικουμενική Κίνηση και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανταποδώσει την επίσκεψη μεταβαίνοντας στο Φανάρι για την εορτή του Αγίου Ανδρέα στο τέλος Νοεμβρίου.