ένας πυροτεχνουργός της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, είναι βασικός ύποπτος στην υπόθεση των δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων που ανακαλύφθηκαν στη Βρετανία και το Ντουμπάι την Παρασκευή.

Ο Τζον Μπρέναν, ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντι-τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC χωρίς να αναφέρει όνομα, ότι ο πυροτεχνουργός που έφτιαξε τα συγκεκριμένα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα φαίνεται πως είναι το «ίδιο πρόσωπο» που παρασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος ήταν κρυμμένος στα εσώρουχα του νεαρού Νιγηριανού, κατά την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης ανήμερα Χριστούγεννα στην πτήση ‘Άμστερνταμ -Ντιτρόιτ, πέρυσι.

«Νομίζω ότι οι ενδείξεις που έχουμε επί του παρόντος στη διάθεσή μας, οι οποίες βασίζονται στις αναλύσεις εγκληματολογικών πληροφοριών, δείχνουν ότι το πρόσωπο που ευθύνεται για την κατασκευή αυτών των μηχανισμών είναι το ίδιο», δήλωσε ο Μπρέναν.

Ο 28χρονος άνδρας που έχει εγκατασταθεί στην Υεμένη, περιλαμβάνεται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων στη Σαουδική Αραβία.

Τα δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και το Ντουμπάι περιείχαν πενθρίτη, μια εξαιρετικά ισχυρή εκρηκτική ύλη, σε ποσότητα επαρκή για να εκραγεί ένα αεροσκάφος.