Χαρακτηρίστηκε ο πιο βρώμικος άνθρωπος στην Ευρώπη επειδή ζει μέσα στις στάχτες- κυριολεκτικά. Ο άστεγος Τσέχος Ludvik Dolezal καίει ό,τι βρίσκει στο δρόμο για να φτιάξει το αυτοσχέδιο κρεβάτι του, καθώς κοιμάται μέσα στο σωρό της στάχτης.

Ο 58χρονος έκαψε μέχρι και το στρώμα και το πάπλωμά του για να φτιάξει τον «κατάλληλο» σωρό στάχτης.

«Πριν ένα χρόνο αποφάσισα να αφήσω τη δουλειά μου. Από τότε ζω εδώ με τη φωτιά. Κάθε βράδυ ξαπλώνω μέσα στη ζεστή στάχτη για να νιώθω ζεστασιά, δείχνω χάλια…», λέει ο ίδιος.

«Τα είχα όλα, μπουφάν, μπότες, στρώμα, ακόμα κι ένα πάπλωμα. Αλλά τα έκαψα όλα επειδή δεν είχα τίποτα άλλο να κάψω για να διατηρήσω τη φωτιά», τονίζει και προσθέτει: «Ο κόσμος με βοηθά, μου φέρνει για παράδειγμα παλιά λάστιχα και τα καίω. Κρατάω τη φωτιά αναμένει όλη μέρα και στις 7:30 το απόγευμα πάω για ύπνο».

Ο Dolezal ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο αγροτόσπιτο και λέγεται, όπως γράφει η Daily Mail, πως πάσχει από μια ψυχολογική διαταραχή που τον κάνει να θέλει να βρίσκεται συνεχώς κοντά σε φωτιά καιν στάχτη.

Παρά τους παγωμένους χειμώνες στην πόλη του, το Novy Bydzov της Τσεχίας, φορά μόνο ένα φλις που έχει πλέον βαφτεί μαύρο.

«Καίω συνήθως τους θάμνους εδώ γύρω, αλλά και λάστιχο, και τον αφρό από κάποιο στρώμα. Και τα λάστιχα είναι πολύ καλά, βγάζουν πολλή ζέστη. Αλλά βγάζουν και πολύ καπνό κι έτσι χρειάζεται να βγαίνω για λίγο έξω», αφηγείται.

«Έχω συνεχώς αναπνευστικά προβλήματα, καπνίζω όλη την ώρα. Κάνω ένα πακέτο την ημέρα, το κάπνισμα με βοηθά. Αναπνέω καλύτερα όταν καπνίζω», προσθέτει.

Η τσεχική κυβέρνηση του χορηγεί επίδομα εκατό ευρώ το μήνα αλλά οι υπεύθυνοι δεν του δίνουν όλο το ποσό μεμιάς γιατί φοβούνται μήπως κάψει και τα λεφτά. Αντ’ αυτού καταθέτουν τα λεφτά σε ένα κατάστημα όπου ο Dolezal πηγαίνει κάθε μέρα και αγοράζει φαγητό.