Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιχειρώντας να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση λήψης νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του.

Οι διαφωνίες στους κόλπους των χωρών της ΕΕ σχετικά με την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία έχουν καθυστερήσει και τα βήματα που επιδιώκει να κάνει η Ουάσινγκτον, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, θα μπορούσε να δράσει και μόνη της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χάνουν τη υπομονή τους από την μη ανταπόκριση της Ρωσίας στις δεσμεύσεις της συμφωνίας που επετεύχθη στις 17 Απριλίου στη Γενεύη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι ΗΠΑ αντιδρούν επίσης και στην απροθυμία ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως της Γερμανίας και της Ιταλίας, για επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία, ωστόσο προτιμούν να δράσουν σε συντονισμό με την Ευρώπη παρά μόνες τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ομπάμα αναμένεται να έχει σήμερα κοινές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, για να συζητήσει το θέμα.

Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να ζητήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους του για να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων.