«Απεχθή ενέργεια» χαρακτήρισε η κυβέρνηση του Μαλί τον θάνατο του Γάλλου ομήρου Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ, τον οπoίο ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στην Δυτική Αφρική (Mujao), μια τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή του.

«Με λύπη και αγανάκτηση η κυβέρνηση του Μαλί ενημερώθηκε για τον θάνατο» του Γάλλου ομήρου που είχε απαχθεί στις 20 Νοεμβρίου του 2012 «από τρομοκράτες», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες το βράδυ.

«Το Μαλί καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την απεχθή ενέργεια που παραπέμπει σε άλλη εποχή», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η άνανδρη και απεχθής αυτή δολοφονία (…) καταδεικνύει σε ποιο βαθμό οι τρομοκράτες που πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή και το πρότυπο της δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε».

Η κυβέρνηση του Μαλί δεσμεύτηκε «να προσφέρει κάθε βοήθεια που θα είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό, την σύλληψη και την δίκη των δραστών των απεχθών αυτών εγκλημάτων».

Οργισμένη η οικογένεια Λεάλ

Την ίδια ώρα η οικογένεια του Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ εξέφρασε σήμερα την οργή της προς τις γαλλικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης, τους οποίους κατηγορεί ότι τον ξέχασαν.

«Για 8 μήνες μιλούσαν για τους δημοσιογράφους στην Συρία, ξέχασαν ότι υπήρχαν δύο όμηροι στο Μαλί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Ροντριγκές Λεάλ, ο αδελφός του Ζιλμπερτό, αναφερόμενος στους τέσσερις Γάλλους δημοσιογράφους που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σαββατοκύριακο έπειτα από 10 μήνες ομηρείας στην Συρία.

Ένας άλλος Γάλλος, ο 50χρονος Σερζ Λαζαρεβίτς, εξακολουθεί να κρατείται όμηρος στο Μαλί, όπου απήχθη το 2011.

«Έχουμε λιγάκι θυμώσει», πρόσθεσε ο αδελφός του Ζιλμπερτό. «Έχω την εντύπωση ότι αν ο αδελφός μου είχε μεγαλύτερη ‘αξία’, αν δεν ήταν ένας απλός συνταξιούχος, ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά», πρόσθεσε.

Οι συγγενείς του 62χρονου, οι οποίοι ανησυχούσαν γιατί δεν είχαν πλέον κανένα νέο ότι εξακολουθεί να ζει, απηύθυναν πολλές φορές εκκλήσεις στους υπευθύνους της Mujao, κυρίως μέσω του ειδησεογραφικού ιστοτόπου της Μαυριτανίας Sahara και του πρακτορείου ειδήσεων της χώρας αυτής ANI.

Τον περσινό Δεκέμβριο, η αδελφή του Ιρέν είχε εκφράσει φόβους για την “εκκωφαντική σιωπή” που υπήρχε όσον αφορά την τύχη του αδελφού της, καθώς η οικογένειά του δεν είχε “πλέον κανένα νέο” από τις 26 Ιανουαρίου του 2013, ημερομηνία κατά την οποία η Mujao είχε ανακοινώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ.

«Εμείς, αυτό που ευχόμαστε, είναι ο Ζιλμπερτό να μην περάσει στα αζήτητα», είχε δηλώσει τότε η κα Ροντριγκές.

Ο Λεάλ είχε απαχθεί στις 20 Νοεμβρίου του 2012 από ενόπλους κοντά στο Κάγες στο δυτικό Μαλί, καθώς κυκλοφορούσε με ένα τροχόσπιτο, προερχόμενος από την Μαυριτανία. Στις 22 του ιδίου μήνα, η Mujao είχε αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή του.

Τώρα απομένει ένας μόνον Γάλλος όμηρος στο Μαλί, ο κ. Λαζαρεβίτς, ο οποίος απήχθη στις 24 Νοεμβρίου του 2011 στη χώρα αυτή καθώς βρισκόταν μαζί με τον Φιλίπ Βερντόν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τον Ιούλιο του 2013 φέροντας τραύμα από μια σφαίρα στο κεφάλι. Την ευθύνη για την απαγωγή του είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ (Aqmi). Η οικογένεια του Γαλλο-Σέρβου δεν γνωρίζει σχετικά με την τύχη του από τότε που δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που τον έδειχνε ζωντανό, μερικούς μήνες μετά την απαγωγή του.