Με τις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κατολίσθησης στην κομητεία Σνόχομις συναντήθηκε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων, είπε ενθαρρυντικές κουβέντες στα συνεργεία διάσωσης και έδωσε την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την πληγείσα περιοχή.

Ο Ομπάμα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο πάνω από το σημείο όπου τόνοι λάσπης είχαν καλύψει την περιοχή και στη συνέχεια συναντήθηκε για πάνω από μία ώρα με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα μικρό εκκλησάκι.

Το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 41 πτώματα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η κατολίσθηση. Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξε την περιοχή στα τέλη του Μαρτίου, προκλήθηκε η κατολίσθηση μιας πλαγιάς με αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή να θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης.

Ο Ομπάμα επισκέφτηκε επίσης τον σταθμό της Πυροσβεστικής στην περιοχή Όσο, όπου συνομίλησε με μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και άλλους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιχείρηση διάσωσης.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που αγαπούν αυτή τη γη και είναι εύκολο κανείς να καταλάβει το γιατί,είναι πανέμορφη», είπε σε ομιλία που έδωσε. «Ολόκληρη η χώρα σκέφτεται και σκεφτόταν εσάς σε όλη τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας. Εμείς δεν πάμε πουθενά. Θα είμαστε εδώ για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Ο Ομπάμα επισκέφτηκε την περιοχή λίγο πριν την αναχώρησή του για το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.