Ο σεισμός που ταρακούνησε το πρωί τη Σλοβενία και είχε επίκεντρο κοντά στην πόλη Πίβκα, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λιουμπλιάνας, προκάλεσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ρωγμές σε παλιά κτίρια.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 10:58 (τοπική ώρα) σύμφωνα με την Εθνική Σεισμολογική και Γεωλογική Υπηρεσία της Σλοβενίας ήταν 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και 4,5 βαθμών της κλίμακας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Κροατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μετρήσεις, ο σεισμός ήταν 4,8 ή 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στην περιοχή της Πίβκα εκκενώθηκαν σχολεία για προληπτικούς λόγους με εντολή της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με εκπροσώπους της οποίας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ζημιές, αλλά αναφέρθηκαν ρωγμές σε τοίχους αρκετών κτιρίων.

Στη Λιουμπλιάνα εκκενώθηκε για κάποιες ώρες δημοτικό σχολείο. “Αποφασίσαμε να απομακρύνουμε τους μαθητές επειδή ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός κυρίως στο δεύτερο και στον τρίτο όροφο” ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα, στις πόλεις Τεργέστη και Γκορίτσια της Ιταλίας και στις πόλεις Ριέκα και Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Ο τελευταίος σεισμός ανάλογου μεγέθους, 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική και ανατολική Σλοβενία τον Δεκέμβριο του 2012, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λιουμπλιάνας.

Φέτος συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τον ισχυρότερο σεισμό του αιώνα στη Σλοβενία. Ο σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν άφησε θύματα, αλλά προκάλεσε σοβαρές υλικές σε κατοικημένες περιοχές στην κοιλάδα του ποταμού Σότσα, στο βορειοδυτικά της χώρας.