H ουκρανική αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «έστησε» το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών κατά το οποίο φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στα ανατολικά της χώρας.

«Ένοπλοι παραβάτες του νόμου και σαμποτέρ που τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από το Σλαβιάνσκ… κατέφυγαν σε μια κυνική πρόκληση» ανέφερε η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας SBU σε μια ανακοίνωση, όπου περιέγραψε το περιστατικό ως μια «στημένη επίθεση».

Καμία άλλη ομάδα δεν ήταν παρούσα «παρά εκείνη των σαμποτέρ που τρομοκρατούν και των εγκληματικών μορφών, τους οποίους στηρίζουν και στους οποίους παρέχουν όπλα οι αξιωματούχοι της ρωσικής GRU» της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, προσέθεσε η SBU.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η αστυνομία αδυνατεί να διεξάγει επιχειρήσεις στο Σλαβιάνσκ από τότε που ένοπλοι φιλορώσοι πήραν τον έλεγχο της πόλης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 3 άνδρες σκοτώθηκαν σε ένα περιστατικό το οποίο υποψιάζεται ότι είχαν στήσει ρώσοι πράκτορες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι καμία από τις δυνάμεις του δεν πραγματοποίησε μια επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας γύρω από το Σλαβιάνσκ, το οποίο περιέγραψε ως «την πλέον επικίνδυνη περιοχή στην Ουκρανία λόγω της παρουσίας στην πόλη ξένων σαμποτέρ και παράνομων ένοπλων ομάδων».

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, «δεν μπορεί κανείς παρά να υποψιασθεί βλέποντας την ταχύτητα με την οποία τα τηλεοπτικά συνεργεία από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίστηκαν στο σημείο των πυροβολισμών…»