Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε σήμερα 16 Παλαιστίνιους διαδηλωτές, διαλύοντας μια συγκέντρωση στην Πλατεία των Τεμενών, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

«Σήμερα ο πρωί, αφού άνοιξε ο χώρος για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, οι ύποπτοι εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, τραυματίζοντας δύο από αυτούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.
Οι διαδηλωτές, τους οποίους διέλυσε η αστυνομία κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης, συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στο τέμενος αλ Άκσα, όπου η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να εισέλθει, διευκρίνισε ο Ρόζενφελντ.

Μια άλλη εκπρόσωπος, η Λούμπα Σάμρι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συνελήφθησαν «δεκαέξι Άραβες ταραξίες».
Εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας πολλαπλασιάζονται καθημερινά στην Πλατεία την οποία οι μουσουλμάνοι αποκαλούν «Ευγενές Ιερό» και οι Εβραίοι «Όρος του Ναού». Ο χώρος θεωρείται ιερός και για τις δύο θρησκείες.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε συγκρούσεις με την αστυνομία, όταν οι αρχές άνοιξαν τις πύλες για τους Εβραίους επισκέπτες του χώρου. Οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να μπουν στην Πλατεία όμως οι Εβραίοι δεν έχουν δικαίωμα να προσευχηθούν εκεί.

Για να αποφευχθούν νέες ταραχές, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει εκ νέου περιορισμούς στην πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών: μόνο οι γυναίκες και οι άνδρες άνω των 50 ετών θα μπορούν στο εξής να μπαίνουν στο χώρο.