Με στόχο να επιτύχει την παράδοση των φιλορώσων αυτονομιστών, κατευθύνεται σήμερα προς την ανατολική Ουκρανία ένας μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Κιέβου έχει κηρύξει εκεχειρία για το Πάσχα μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Μόσχα.

Οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Ντονέτσκ και άλλες πόλεις με τους Ρωσόφωνους πληθυσμούς στην ουκρανική μεθόριο αρνούνται να αναγνωρίσουν την συμφωνία της Γενεύης που επιτεύχθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την οποία η Ρωσία, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί του Κιέβου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να επιβλέψει τον αφοπλισμό των ενόπλων και την εκκένωση των υποδομών και των δρόμων που έχουν καταλάβει.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν η ένταση που ακολούθησε την καθαίρεση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς μπορεί να εκτονωθεί.

Ο Ερτογκρούλ Απακάν, ο επικεφαλής της ειδικής αποστολής στο Κίεβο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι ο εκπρόσωπός του θα φθάσει στο Ντονέτσκ σήμερα και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των αυτονομιστών έως αύριο για να εξακριβώσει εάν θα συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.

Έπειτα από μια συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα μεταξύ διπλωματών από τις τέσσερις πλευρές που σύναψαν τη συμφωνία της Γενεύης, ο απεσταλμένος της Ελβετίας Κρίστιαν Σονενμπέργκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στον ΟΑΣΕ, είπε ότι οι παρατηρητές του έχουν μιλήσει με πολλούς ακτιβιστές: «Στην παρούσα φάση η πολιτική βούληση δεν υπάρχει για να απομακρυνθούν» υποστήριξε ο ίδιος.

«Αυτό είναι το έργο των παρατηρητών, να δημιουργήσουν αυτήν την πολιτική βούληση, να πληροφορήσουν τον κόσμο, προκειμένου τελικά να καταλάβουν ότι η καλύτερη επιλογή για εκείνους είναι να απομακρυνθούν» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια, ο οποίος προειδοποίησε χθες για «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» εφόσον δεν υπάρξουν κινήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ και οι τοπικές αρχές στα ανατολικά θα «επεξεργαστούν πρακτικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης σε διάστημα 1 ή 2 ημερών».

Στο Ντονέτσκ οι ηγέτες των αυτονομιστών επανέλαβαν τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Μια δημοσκόπηση, ωστόσο, που διενήργησε ένα ινστιτούτο στο Κίεβο, καταδεικνύει ότι η πλειονότητα δεν τάσσεται υπέρ της προσάρτησης στη Μόσχα, παρά τη γενικευμένη καχυποψία έναντι της νέας ηγεσίας του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων απορρίπτουν την ιδέα μιας προσάρτησης στη Ρωσία, έναντι 27,5% που τάσσεται υπέρ και 17,3% που δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στο σύνολο των ρωσόφωνων περιοχών στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, το 69,7% τάσσονται κατά, 15,4% υπέρ και 12,5% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.232 ανθρώπων σε 8 περιοχές από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου και δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Djerkalo Tyjnia.