Φυλλάδιο με το οποίο καλούνται οι Εβραίοι στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας να «εγγραφούν» στις Αρχές της πόλης και να δηλώσουν την περιουσία τους (!) μοιράστηκε, σύμφωνα με ουκρανικά και ισραηλινά μέσα, έξω από Συναγωγή.

Φιλορώσοι ένοπλοι έχουν καταλάβει κυβερνητικό κτήριο στην πόλη και επιχειρούν να την φέρουν πιο κοντά στη Ρωσία.

Όπως γράφει η USA Today επικαλούμενη την ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet News και το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Donbass, το φυλλάδιο μοιράστηκε σε Εβραίους την ώρα που έβγαιναν από τη Συναγωγή και τους ζητείται να δώσουν λίστα με τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πληρώσουν ένα τέλος εγγραφής αλλιώς θα ανακληθεί η υπηκοότητά τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απέλασης και θα δουν την περιουσία τους να κατάσχεται.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι χαρακτήρισε «περισσότερο κι από απαράδεκτη» τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στα φυλλάδια και καταδίκασε οποιονδήποτε ευθύνεται γι’ αυτά.

Ο άνδρας πάντως, το όνομα του οποίου αναφέρεται στο φυλλάδιο, αρνείται πως είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του. Ο Denis Pushilin, αποκαλούμενος αρχηγός της προσωρινής κυβέρνησης του Ντονέτσκ αναγνώρισε πως τα φυλλάδια μοιράστηκαν στο όνομα της οργάνωσής του- της φιλορωσικής κίνησης στο Ντονέτσκ- αλλά αρνήθηκε κάθε σχέση.

Ισραηλινός δήλωσε στο Ynet πως φίλοι του από το Ντονέτσκ του έστειλαν αντίγραφο του φυλλαδίου. «Μου είπαν πως τα μοίραζαν μασκοφόροι άνδρες μετά την προσευχή και πως τους είπαν να υπακούσουν στις οδηγίες», τόνισε.

«Αγαπητοί Ουκρανοί πολίτες εβραϊκής εθνικότητας», αρχίζει το κείμενο και συνεχίζει πως όλοι οι κάτοικοι εβραϊκής καταγωγής άνω των 16 ετών πρέπει να εμφανιστούν στον Επίτροπο Εθνικοτήτων στην Τοπική Διοίκηση του Ντονέτσκ και να «εγγραφούν».

Προσθέτει πως ο λόγος είναι πως οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας στήριξαν τον Stepan Bandera, ηγέτη του ουκρανικού εθνικιστικού κινήματος που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της χώρας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «και αντιτάχθηκε στην φιλοσλαβική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Σύμφωνα με το φυλλάδιο, οι Εβραίοι θα πρέπει να προσκομίσουν ταυτότητα και διαβατήριο για να δηλώσουν τη θρησκεία τους, θρησκευτικά έγγραφα των μελών της οικογένειάς τους και έγγραφα που πιστοποιούν τα δικαιώματά τους επί των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων.

Οι μη συμμορφούμενοι «θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με παράλληλη κατάσχεση της περιουσίας τους» ενώ απαιτείται και τέλος εγγραφής 50 δολαρίων.

Η 32χρονη Olga Reznikova, Εβραία κάτοικος του Ντονέτσκ, δήλωσε στο Ynet πως ποτέ δεν είχε βιώσει αντισημιτιμό στην πόλη- μέχρι που είδε το φυλλάδιο αυτό.

«Δεν ξέρουμε αν μοιράζονται από φιλορώσους ακτιβιστές ή κάποιον άλλο, αλλά είναι υπαρκτά και σοβαρά», πρόσθεσε. «Το κείμενο μου θυμίζει το 1941», συνεχίζει, αναφερόμενη στην κατάληψη της Ουκρανίας από τους ναζί.

Η Εβραϊκή Κοινότητα του Ντονέτσκ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το φυλλάδιο «μυρίζει προβοκάτσια».