Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Έντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ρωσία δεν παρακολουθεί αδιακρίτως τους πολίτες της, απαντώντας σε μια ερώτηση του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο οποίος του απευθύνθηκε στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Η κυβέρνηση ελέγχει τις επικοινωνίες στο πλαίσιο εγκληματικών ερευνών, όμως «σε μαζική κλίμακα, σε μια μη ελέγξιμη κλίμακα σίγουρα δεν το επιτρέπουμε αυτό και ελπίζω ότι ποτέ δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Πούτιν στον Σνόουντεν, στον οποίο η Μόσχα χορήγησε άσυλο πέρυσι.

«Έχω εργαστεί στην KGB και εσείς στην NSA, οπότε μπορώ να μιλήσω ως ένας επαγγελματίας προς έναν άλλο», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

«Βάσει του ρωσικού νόμου χρειάζεται δικαστική απόφαση (για να παρακολουθήσουμε κάποιον). Δεν διαθέτουμε ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο βάσει της νομοθεσίας μας», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του δεν διαθέτει «τα τεχνολογικά μέσα» ή «τόσα χρήματα όπως οι ΗΠΑ» για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια.