Αντιδράσεις ξεσήκωσε ένα νέο μέτρο της τουρκικής κυβέρνησης που οδηγεί στον διαχωρισμό των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ κρατουμένων από τους υπόλοιπους προκειμένου να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενη παρενόχληση ή επιθέσεις ενώ βρίσκονται στην φυλακή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε το μέτρο της «προστασίας κρατουμένων», το οποίο θα εφαρμοστεί σε όσους δηλώνουν δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλοι, σε μια γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που κατέθεσε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έχει πολωθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του ισλαμικού AKP του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την επιβολή μιας συντηρητικής ατζέντας σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει τα σχέδια για την κατασκευή ξεχωριστών σωφρονιστικών καταστημάτων για τους κρατούμενους εκείνους που έχουν αποκλίνοντες σεξουαλικούς προσανατολισμούς» υπογράμμισε ο Μποζντάγ στην απάντησή του, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Η δήλωση αυτή έγινε την 3η Απριλίου, ωστόσο το ζήτημα μόλις αυτήν την εβδομάδα πυροδότησε μια ευρεία διαμάχη στην Τουρκία, αφότου ο βουλευτής που κατέθεσε την ερώτηση εξέφρασε ανησυχίες για το μέτρο.

Αύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ορισμένοι επέκριναν την πρωτοβουλία αυτή μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, αν και έρευνα που διεξήγαγε η καθημερινή εφημερίδα Χουριέτ σε δείγμα 10.000 ανθρώπων καταδεικνύει ότι το 52% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το μέτρο.