Πολλοί άνθρωποι που έχουν υπάρξει κάποτε παχύσαρκοι σε υπερθετικό βαθμό περιγράφουν μία στιγμή, μία σκηνή, μία κουβέντα, που τους έκανε να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν ζωή και χάσουν τα κιλά που τους επιβάρυναν. Για την 33χρονη Louise Watson η στιγμή αυτή ήταν όταν «κόλλησε» σε καμπίνα με ντους κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών.

Στα χειρότερά της ζύγιζε 170 κιλά και οι γιατροί την προειδοποιούσαν πως αν δεν σταματούσε το υπερβολικό φαγητό τα όργανά της θα συνθλίβονταν κάτω από το ίδιο της το βάρος.

«Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», λέει για εκείνες τις καλοκαιρινές διακοπές. «Μπήκα στο ντους αλλά δεν μπορούσα να βγω. Χρειάστηκε να φωνάξω τον άνδρα μου, ήταν τόση η ντροπή μου. Αργότερα κάποιος στην παραλία με αποκάλεσε φάλαινα. Κατάλαβα πως κάτι έπρεπε να κάνω», αφηγείται στην Daily Mail.

Η 33χρονη Βρετανίδα εξηγεί πως το βάρος της άρχισε να αυξάνεται σταθερά μετά τη γέννηση των παιδιών της: του 16χρονου σήμερα Michael, της 9χρονης Evie, της 8χρονης Annabel, των 6χρονων διδύμων Olivia και Eston, του 4χρονου Ronnie και τις 2χρονης Francesca.

«Με κάθε εγκυμοσύνη έβαζα κιλά, μετά τα έχανα αλλά τα ξαναέπαιρνα, και κάθε φορά έπαιρνα και λίγα παραπάνω. Δοκίμασα κάθε πιθανή δίαιτα αλλά δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Μόλις έβαζα τα παιδιά για ύπνο άρχιζα να τρώω. Παράγγελνα απ’ έξω την πιο μεγάλη μερίδα, μαζί με παγωτό. Φρόντιζα τα παιδιά μου να τρώνε σωστά αλλά δεν φρόντιζα για μένα. Έβρισκα συνέχεια δικαιολογίες για να τρώω. Ήταν ένας φαύλος κύκλος, είχα κατάθλιψη, σχεδόν δεν έβγαινα από το σπίτι».

Η τελευταία εγκυμοσύνη της Francesca ήταν η πιο δύσκολη από όλες και η Louise χρειάστηκε να μείνει καθηλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου για εβδομάδες ολόκληρες. «Παρήγγειλαν για μένα ειδικό κρεβάτι και στρώμα, κατάλληλο για ανθρώπους με το βάρος μου», λέει.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Watson υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού bypass και αργότερα η διατροφή της προσαρμόστηκε στα δεδομένα της. Τέρμα οι παραγγελίες και τα ατελείωτα παχυντικά σνακ, τρώει πλέον υγιεινά και με μέτρο.

Έχει σήμερα βάρος 68 κιλά, προς μεγάλη ικανοποίηση του συζύγου της. «Η οικογένειά μου είναι πολύ περήφανη για μένα. Άλλαξα εντελώς, συναντώ συγγενείς στο δρόμο και δεν με αναγνωρίζουν», τονίζει.

Απομεινάρι της παχύσαρκης εποχής της, το επιπλέον δέρμα, θα πρέπει όμως να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα πριν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεσή του.

«Άλλαξε η ζωή μου», καταλήγει, «είχα τόση ανασφάλεια, έβγαινα από το σπίτι μόνο για να ψωνίσω και πάθαινα κρίσεις πανικού. Όμως αυτές οι μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν. Το γαστρικό bypass απομάκρυνε αυτό το μαύρο σύννεφο από τη ζωή μου. Νιώθω σαν να ξαναγεννήθηκα».