Την ελπίδα η κρίση στην Κριμαία να μην βλάψει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ συμφώνησε στην καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου στο πλαίσιο μιας αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας μετά την επίθεση με χημικά τον περασμένο Αύγουστο κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια της Δαμασκού.
«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ελπίζω οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν τη Ρωσία να γίνει εταίρος στην προσπάθεια αυτή, να συνεχίσουν να ισχύουν», δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στην Χάγη, όπου αναμένεται να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7, της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη. «Αυτό είναι σπουδαιότερο απ’ ό,τι είναι οι χώρες μας, είναι μια παγκόσμια πρόκληση».
Η Συρία έχει χάσει σχεδόν όλες τις προθεσμίες που ορίστηκαν στη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Κέρι θα έχει διμερείς συνομιλίες στη Χάγη με το ρώσο ομόλογό του. Η Συρία έχει καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες βάσει του χρονοδιαγράμματος στην παράδοση του τοξικού υλικού του χημικού της οπλοστασίου.
Σχέδια για μια κοινή αποστολή Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την προστασία ενός αμερικανικού φορτηγού πλοίου που θα καταστρέψει το πλέον φονικά χημικά όπλα της Συρίας ακυρώθηκαν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.
Ο Κέρι, ο οποίος δεν αναφέρθηκε περαιτέρω στην Κριμαία κατά τις δηλώσεις του αυτές, τόνισε ότι οι Σύροι έχασαν επίσης την προθεσμία της 15ης Μαρτίου για την καταστροφή δώδεκα εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών. «Έχουμε ορισμένες πραγματικές προκλήσεις μπροστά μας τις επόμενες εβδομάδες. Εμείς στις ΗΠΑ είμαστε πεπεισμένοι ότι αν η Συρία ήθελε, θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα», πρόσθεσε.
Ο Κέρι επιβεβαίωσε ότι σχεδόν τα μισά όπλα του χημικού οπλοστασίου έχουν απομακρυνθεί με πλοία ή έχουν καταστραφεί εντός της χώρας. «Είμαστε σχεδόν στο 50% της απομάκρυνσης των όπλων. Αυτό είναι σημαντικό αλλά το σημαντικότερο θα είναι όταν όλα τα όπλα θα έχουν απομακρυνθεί» από τη χώρα.
Οι δηλώσεις του Τζον Κέρι έγιναν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ο οποίος τιμήθηκε το 2013 με Νόμπελ Ειρήνης. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να συναντηθεί και με τον γενικό διευθυντή του OPCW Τούρκο Αχμέτ Ουζουμτσού.