Η διεθνής βοήθεια δεν επαρκεί για να τερματίσει τα δεινά των τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, καθώς η χώρα τους εισήλθε στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά εμφυλίου πολέμου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Έιμος.

«Αυτό που χρειαζόμαστε κυρίως είναι μια πολιτική λύση στην κρίση αυτή», είπε η Έιμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνοντας ότι «Για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η κρίση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη».

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αποδεικνύουν ότι περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται πλέον ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ομάδων ανταρτών έχει αναγκάσει τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η διανομή βοήθειας σε ορισμένες περιοχές της χώρας αποτελεί περίπλοκη υπόθεση αφού από τη μία η κυβέρνηση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και από την άλλη πολλοί πολίτες παραμένουν υπό πολιορκία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.