O Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κατέστησε σαφές ότι η Βουλγαρία δεν θα ενταχθεί αυτόματα σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με αφορμή τη κρίση της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις του στους απεσταλμένους του βουλγαρικού Τύπου, ο κ. Ορεσάρσκι διευκρίνισε πως η θέση της Βουλγαρίας βασίζεται στην εκτίμηση, ότι είναι ανάμεσα στις χώρες που απειλούνται με μεγάλες οικονομικές ζημίες στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων χωρίς ανάλυση και μελέτη των συνεπειών. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες το θέμα των κυρώσεων να τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες είπε ότι κανένας δεν θα επωφεληθεί από ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα είναι επιζήμιος για τα συμφέροντα όλων.

Ο σημερινός Τύπος έδωσε μεγάλη έκταση στις δηλώσεις του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, «ο κόσμος είδε με τα μάτια του την κατοχή της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα και το παράνομο δημοψήφισμα που ακολούθησε, χωρίς να ανταποκρίνεται ούτε στο Σύνταγμα της Ουκρανίας, ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Στις δηλώσεις του στους Βούλγαρους συντάκτες, που συνόδευαν τον πρόεδρο στη διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο κ. Πλέβνελιεφ σημείωσε: «γίναμε μάρτυρες στην ολοκλήρωση της προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία» εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι «η ΕΕ θα στείλει πολύ ισχυρό μήνυμα με αφορμή την απαράδεκτη και παράνομη αυτή πράξη».