Τρία χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία περίπου 500.000 άνθρωποι που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές εξακολουθούν να μην λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια την οποία έχουν ανάγκη, ανακοίνωσε σήμερα από τη Γενεύη ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (PAM) του ΟΗΕ.

«Η πρόσβαση έχει αρχίσει να βελτιώνεται (…) πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του PAM, Αμίρ Αμπντουλά.

Το Φεβρουάριο το PAM προέβλεπε να διανείμει τρόφιμα σε 4,25 εκατομμύρια Σύρους, όμως κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε 3,7 εκατομμύρια εξ αυτών, ενώ 500.000 παρέμειναν χωρίς βοήθεια.

Παρόλα αυτά ο οργανισμός κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες σε 71.000 πολίτες, διευκρίνισε ο Αμπντουλά, κυρίως στην Ιντλίμπ, στην ύπαιθρο της Δαμασκού και στις επαρχίες Ντεράα και Ντέιρ αλ Ζορ.

Σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας τις οποίες ελέγχουν οι εξεγερμένοι, «ένοπλες ομάδες είναι εχθρικές προς τις διεθνείς οργανώσεις και απειλούν τη ζωή» των εργαζομένων σε αυτές, σημείωσε ο Αμπντουλά.

Το PAM χρειάζεται 300 εκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους τρεις μήνες και 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ως το τέλος του έτους. Οι επιχειρήσεις του στη Συρία κοστίζουν 40 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

«Πρόκειται για πολλά χρήματα. Πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού.

Ένα συνέδριο συντονισμού με τους δωρητές αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στο Κουβέιτ, με την ελπίδα να αποδεσμευτούν άμεσα επιπλέον πόροι.

Αν δεν βρεθούν οι πόροι, οι μερίδες που μοιράζει το PAM αυτή τη στιγμή και αντιστοιχούν σε 1.600 θερμίδες ημερησίως ανά άτομο, αρκετές λιγότερες από τις 2.100 που θεωρούνται αναγκαίες, θα χρειαστεί να μειωθούν κατά 50% τον Απρίλιο και το Μάιο, προειδοποίησε ο Αμπντουλά.