Ένοπλοι που φέρουν διακριτικά του ρωσικού στρατού κατέλαβαν πριν λίγο το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, λένε ουκρανικές πηγές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ νωρίτερα ένοπλοι ένστολοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη λειτουργία του.

Οι στρατιώτες, φορώντας αλεξίσφαιρα και κράνη και ακολουθούμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα, έλαβαν θέσεις στην περίμετρο του αεροδρομίου Μπελμπέκ. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η κίνηση αυτή έγινε για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».
 
Στη Συμφερούπολη τώρα, οι ένοπλοι περιπολούν τους χώρους του αεροδρομίου αλλά, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχουν περάσει στους τερματικούς σταθμούς των επιβατών και επιτρέπουν κανονικά τη λειτουργία του.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο πως στο χώρο του αεροδρομίου κυκλοφορούν άνδρες ντυμένοι με στρατιωτική περιβολή και οπλισμένοι με τουφέκια και πολυβόλα.

«Είμαι μέλος της Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας, είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές… Βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο για να επιτηρήσουμε την τάξη, υποδεχόμαστε τα αεροπλάνα με χαμόγελο- το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά» δήλωσε ένας από τους άνδρες.

Πρόσθεσε πως παρότι ο ίδιος και οι άλλοι εθελοντές στηρίζουν τις ενέργειες των ενόπλων, δεν γνώριζαν πού ανήκουν.

Την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία παραμένει έκρυθμη και κλιμακώνεται, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ετοιμάζει την επανεμφάνισή του: σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του, σήμερα το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη τύπου από την πόλη της Νότιας Ρωσίας Ροστόβ.

Οι φωτογραφίες είναι από το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης.