Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη στη Αθήνα, λέει ότι έχει αναπτύξει σχέσεις φιλίας με τον Ελληνοκύπριο ομόλογό του, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Τώρα πλέον έχουμε γίνει φίλοι. Όταν τεθεί θέμα για κάτι, μιλάμε με τα κινητά μας. Επί χρόνια αυτό γινόταν, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Ο απευθείας διάλογος είναι ο πιο υγιής διάλογος. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ξεκίνημα» είπε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Ο Οζερσάι είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος αξιωματούχος που γίνεται δεκτός στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ως «διαπραγματευτής της ΤΔΒΚ». «Η κίνηση αυτή δεν έχει την έννοια της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ από την Ελλάδα, ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία» διευκρινίζει σε απάντηση ερώτησης από την εφημερίδα. «Έγινε ρύθμιση, με την οποία η κίνηση δεν θα έχει την έννοια της αμοιβαίας αναγνώρισης» πρόσθεσε.

Ο πατέρας του Κουντρέτ Οζερσάι, Χουσεΐν Οζερσάι, είχε σκοτωθεί το 1974, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ο ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής της λύσης του Κυπριακού. Στο ερώτημά της εφημερίδας «πώς ο γιος ενός πεσόντα υποστηρίζει τη λύση» απάντησε: «Για να μη γίνουν ξανά τα ίδια πράγματα και για να μη ζήσουμε τους ίδιους πόνους, απαιτείται λύση. Μεταξύ των πλευρών δεν υπάρχει επαφή, εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό η επίσκεψη αυτή σπάει ένα παγόβουνο».