Στο κεντρικό «στρατόπεδο» διαμαρτυρίας του Κιέβου, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) έγινε η επίσημη παρουσίαση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων συγκινημένων Ουκρανών.

Νέος πρωθυπουργός της χώρας προτάθηκε (και ουσιαστικά θα ψηφισθεί) ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης με το κόμμα Batkivshchyna (Πατρίδα), πρώην υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο Γιάτσενιουκ προειδοποίησε τους Ουκρανούς για τις δύσκολες μέρες που τους περιμένουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλωσήρθατε στην Κόλαση!».

O νέος πρωθυπουργός προειδοποίησε τον λαό για “εξαιρετικά αντιδημοφιλή βήματα” που θα πρέπει να ληφθούν λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, εξαιτίας «της απόλυτης διαφθοράς και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός».

«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβέρνηση αυτόχειρων » δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο BBC.
Το συμβούλιο της αντιπολίτευσης «Euromaidan» προέβη στη σχετική ανακοίνωση για τον Γιάτσενιουκ, σε μια τεράστια συγκέντρωση στην ιστορική και αιματοβαμμένη πια Πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ δεκάδες χιλιάδες ουκρανοί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας κεριά, στη μνήμη των τουλάχιστον 80 νεκρών «ηρώων».