Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 φυλακισμένοι απέδρασαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή της πρωτεύουσας της Υεμένης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και έναν αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, επτά από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί και τρεις ήταν ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης.

Δύο αστυνομικοί και δύο από τους ενόπλους τραυματίστηκαν από την επίθεση, ενώ ένας από τους επιτιθέμενους συνελήφθη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους 14 κρατουμένους που απέδρασαν είναι μέλη της αλ Κάιντα.

Εκρήξεις αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων και πυρά αυτομάτων όπλων ακούγονταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη φυλακή, σε μια βόρεια συνοικία της πρωτεύουσας Σαναά. Στη φυλακή αυτή κρατούνται μεταξύ άλλων πρόσωπα που φέρονται να είναι μέλη της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ένας αστυνομικός είπε ότι οι δράστες της επίθεσης έπληξαν με μια αυτοπροωθούμενη οπλοβομβίδα ένα περιπολικό της αστυνομίας έξω από την κεντρική πύλη της φυλακής.

Η αστυνομία απέκλεισε τον κύριο οδικό άξονα προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, ο οποίος διέρχεται από τη συνοικία όπου βρίσκεται η φυλακή, κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων καταδιώκουν τους δράστες της επίθεσης και τους δραπέτες, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεις στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα αυτή της Αραβικής Χερσονήσου, που μοιράζεται εκτεταμένα και πορώδη σύνορα με την Σαουδική Αραβία.