«Συμφωνήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι για όλες τις πλευρές να υπάρξει συνολική επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασα την άποψη πως αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία συνέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κοινοτικός επίτροπος χαρακτήρισε τον πολιτικό διάλογο που διεξήχθη διεξοδικό και εποικοδομητικό και τόνισε ότι η ΕΕ υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την ανάγκη να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για όλους τους νόμους, που σχετίζονται με την ενταξιακή διαδικασία και τα πολιτικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο Στ. Φίλε, η Κομισιόν πρόκειται να αποστείλει γραπτώς στην Τουρκία τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες της σχετικά με τη συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας για τη χρήση του Διαδικτύου προς το κοινοτικό κεκτημένο.