Να επιταχύνουν τη διαδικασία μεταφοράς των χημικών όπλων που διαθέτουν σε ένα λιμάνι απ’ όπου θα απομακρυνθούν από τη χώρα ή θα καταστραφούν κάλεσε απόψε τις συριακές αρχές ο Λευκός Οίκος.

«Η Συρία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε ο Τζέι Κάρνεϊ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το συριακό καθεστώς έχει την ικανότητα να μετακινήσει αυτά τα όπλα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να εντείνουμε τις πιέσεις στο καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συνέχισε.

Από τη Νέα Υόρκη, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών Βάλερι Έιμος δήλωσε «απογοητευμένη» επειδή ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη δεν είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που παραμένουν αποκλεισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

«Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία είναι αποκομμένοι σε περιοχές όπου διεξάγονται μάχες ή που πολιορκούνται από τις δυνάμεις του καθεστώτος ή της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε κάνοντας λόγο ιδιαίτερα για τις περιοχές Χασάκα, Ντεράγια και ανατολική Γούτα.

«Η κατάσταση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη. Πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως, οι πολιορκίες πρέπει να αρθούν, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και οι αυτοκινητοπομπές να μεταφέρουν τη βοήθεια άμεσα και με ασφάλεια», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Έιμος.