Μια αεροπορική επιδρομή του κυβερνητικού στρατού εναντίον του Χαλεπιού προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων, ενώ την ίδια ώρα μάχες μαίνονται κοντά στον διάσημο πύργο Κρακ των Ιπποτών, που βρίσκεται στην επαρχία Χομς, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ελικόπτερα έριξαν βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά στη συνοικία Μαάντι, στο νότιο τμήμα του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να σκοτωθούν, επεσήμανε το Παρατηρητήριο, το οποίο πρόσθεσε ότι βαρέλια με εκρηκτικά ερρίφθησαν και στη συνοικία Σάλχινε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, η επιχείρηση του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο νοτιοανατολικό τμήμα του Χαλεπιού έχει στόχο τον έλεγχο «του διεθνούς αυτοκινητόδρομου και της περιοχής του αεροδρομίου του Νάιραμπ», που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αυτό αεροδρόμιο.

Στην ίδια επαρχία μάχες μαίνονταν στην αλ Μπαμπ, στα σύνορα με την Τουρκία, μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη και ισλαμιστών που θέλουν να την καταλάβουν.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της Χομς Τάλαλ Μπαράζι ανακοίνωσε σήμερα το τέλος «των προετοιμασιών που διασφαλίζουν την έξοδο των πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την παλιά πόλη», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Οι συνοικίες της Χομς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων πολιορκούνται εδώ και μήνες από τον τακτικό στρατό, ενώ οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό που παραμένει εγκλωβισμένος εκεί.

Σήμερα το πρωί εκπρόσωποι στη Γενεύη της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) δήλωσαν ότι οι ομάδες τους που βρίσκονται στη Χομς έτοιμες να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν λάβει ακόμη το πράσινο φως από τις αρχές.

Στο μεταξύ στα δυτικά της επαρχίας Χομς, τέσσερις αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο την πόλη Ζάρα κοντά στο Κρακ των Ιπποτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι μάχες που μαίνονται μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, που προσπαθεί να επανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, έχουν προκαλέσει από χθες τον θάνατο 26 εξεγερμένων, επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.