Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως η Καθολική Εκκλησία πρέπει να είναι περισσότερο διαφανής ως προς τους χειρισμούς της αναφορικά με τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της και να φροντίζει για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας στον ΟΗΕ δήλωνε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή ανάλογων εγκλημάτων στο μέλλον.

Η Αγία Εδρα εξέδωσε οδηγό προς τις εκκλησίες της σε εθνικό επίπεδο, κάποιες από τις οποίες είχαν ήδη προχωρήσει σε ανάλογες εκδόσεις, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις Καθολικών έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο Αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι.

«Τα αποτελέσματα των συνδυαστικών προσπαθειών από την πλευρά των κατά τόπους εκκλησιών και της Αγίας Εδρας εμφανίζουν ένα πλαίσιο το οποίο, αν εφαρμοστεί σωστά, θα βοηθήσει στην εξάλειψη κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από τον κλήρο και από άλλα μέλη της εκκλησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας στον ΟΗΕ.

Η κατάθεση εκπροσώπου του Βατικανού στον ΟΗΕ πραγματοποιείται ύστερα από μία σειρά κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα από 4.000 τέτοια κρούσματα καταγγέλθηκαν στο Βατικανό την τελευταία δεκαετία, δήλωσε στις αρχές του 2012 ο Αμερικανός καρδινάλιος Λεβάντα.

Η αντιπρόεδρος της 18μελούς επιτροπής του ΟΗΕ Σάρα Ντε Χεσούς Οβιέδο Φιέρο ζήτησε από το Βατικανό να προσκομίσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και να ενημερώσει την επιτροπή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, κάτι που του είχε ζητηθεί από την επιτροπή και στο παρελθόν.

Η Οβιέδο επίσης άσκησε κριτική στην Αγία Εδρα επειδή δεν τιμώρησε τους κατηγορούμενους για τις συγκεκριμένες πράξεις.

Η Αγία Εδρα ανέφερε σε γραπτή της ανακοίνωση προς την επιτροπή τον Δεκέμβριο ότι δεν ευθύνεται για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ή για τους εργαζόμενους σε αυτά σε άλλες χώρες.