Μία 10χρονη Αφγανή, η οποία πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη λίγο πριν ενεργοποιήσει το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε, αφηγήθηκε στο BBC πως η οικογένειά της την πίεσε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σημείου ελέγχου της αστυνομίας στην επαρχία Χελμάντ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το κορίτσι, που ονομάζεται Σποζμάι, είπε ότι ο αδελφός και ο πατέρας της την χτύπησαν και την υποχρέωσαν να φορέσει το γιλέκο με τα εκρηκτικά.

Την περασμένη Δευτέρα, ένας στρατιώτης παρατήρησε ότι η μικρή φορούσε το γιλέκο και στη συνέχεια το κορίτσι μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα της επαρχίας Λασκάρ Γκα, όπου τελεί υπό προστασία.

Η μικρή έχει απευθύνει έκκληση στον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να την μεταφέρει σε νέο σπίτι.
Εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι η Σποζμάι θα επιστρέψει σε συγγενείς της μόνο αν οι πρεσβύτεροι των φυλών εγγυηθούν την ασφάλειά της.
Το κορίτσι φέρεται ότι είναι αδελφή ενός προβεβλημένου διοικητή των ταλιμπάν, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία την ενθάρρυνε να πραγματοποιήσει την επίθεση αυτοκτονίας.

Όπως είπε η Σποζμάι στην εκπομπή του BBC Newsday, φοβόταν να πραγματοποιήσει την επίθεση, αλλά ο αδελφός της τής είχε υποσχεθεί ότι μόνο οι στόχοι της θα σκοτώνονταν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πατέρας της τής είπε να επιστρέψει στο σπίτι, αλλά εκείνη δεν υπάκουσε.
«Είπα: Όχι, καλύτερα να αυτοκτονήσω από το να επιστρέψω σε σένα. Το ίδιο πράγμα θα ξανασυμβεί. Μου το έχουν πει και στο παρελθόν: Αν δεν το κάνεις αυτή τη φορά, θα σε υποχρεώσουμε να το κάνεις ξανά».

Όπως είπε η 10χρονη, δεν της επέτρεψαν να μάθει να διαβάζει και να γράφει.

«Έκανα τα πάντα στο σπίτι, μαγείρευα, καθάριζα όλο το σπίτι και μου φέρονταν άσχημα σα να είμαι σκλάβα».
Στην έκκλησή της προς τον Καρζάι την περασμένη εβδομάδα, η 10χρονη έγραψε ότι «δεν θέλω να επιστρέψω εκεί. Ο θεός δεν με έκανε βομβιστή καμικάζι. Ζητώ από τον πρόεδρο να με βάλει σε ένα καλό μέρος».

Ο πρόεδρος καταδίκασε τους ταλιμπάν για το περιστατικό, αλλά εκείνοι αρνούνται την όποια ανάμειξη στην υπόθεση.