Είκοσι τρεις νεοσύλλεκτοί του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη Βαγδάτη σήμερα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η επίθεση σημειώθηκε εναντίον ανδρών που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στον αγώνα της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον μαχητών που συνδέονται με την αλ Κάιντα οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα και τομείς της Ραμάντι, πόλεις στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

Ο ταξίαρχος Σάαντ Μάαν, εκπρόσωπος του Κέντρου Επιχειρήσεων Ασφαλείας της Βαγδάτης που συντονίζει τις επιχειρήσεις στις οποίες παίρνει μέρος ο στρατός, η αστυνομία και άλλα σώματα των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που βρισκόταν μεταξύ των νεοσύλλεκτων στο μικρό αεροδρόμιο της Μουτάνα, που χρησιμοποιείται από τον στρατό.

Ο Μάαν δήλωσε ότι οι νεκροί είναι 22, όμως αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας και τα αρχεία του νεκροτομείου αναφέρουν 23 νεκρούς.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι είναι βέβαιος για τη νίκη του στρατού εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Η κυβέρνηση υπό τον σιίτη Μάλικι κάλεσε εθελοντές να συνδράμουν τις προσπάθειες του στρατού εναντίον του τρομοκρατικού δικτύου, που έχει επανακάμψει στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ, όπως είναι η επαρχία αλ Άνμπαρ, εν μέρει εξαιτίας της αγανάκτησης των σουνιτών για την πολιτική του Μάλικι τον οποίο κατηγορούν ότι τους περιθωριοποιεί.

Επίσης σήμερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε ένα ιατρικό κέντρο στην Τικρίτ. Ένας οδηγός ασθενοφόρου σκοτώθηκε και πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ κάτοικοι της Φαλούτζα ανέφεραν ότι η σημερινή ημέρα ήταν πιο ήρεμη μετά τα βλήματα όλμου που έπεσαν στην πόλη στη διάρκεια της νύχτας. Οι ένοπλοι του ΙΚΙΛ παρέμεναν αθέατοι, ενώ τα στρατεύματα στα περίχωρα δεν έκαναν καμία προσπάθεια να εισέλθουν στην πόλη, την οποία έχουν εγκαταλείψει πολλοί από τους 300.000 κατοίκους της.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η συμφωνία μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των σουνιτών φυλάρχων, βάσει της οποίας οι ένοπλοι θα υποχωρούσαν από την πόλη ενώ ο στρατός θα παρέμενε έξω από τη Φαλούτζα, μπορεί να τερματίσει την κρίση.