Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αντιμέτωπα, με την είσοδο του 2014, με «σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις» από τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, η Έιμος είπε ότι το 2013 έληξε με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρωπιστικών κρίσεων κι επικαλέστηκε ως παραδείγματα τη Συρία, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τις Φιλιππίνες.

Μόνο στη Συρία εκτιμάται ότι 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων των 6,5 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, και περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες στην περιοχή έχουν ανάγκη από τρόφιμα, καταφύγιο και υγειονομική φροντίδα, είπε η Έιμος.

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι, που επλήγησαν από τον πρόσφατο τυφώνα στις Φιλιππίνες, εξακολουθούν να βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται μέσα στο 2014 να φθάσουν στους 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στην ΚΑΔ, περιλαμβανομένων 500.000 που αντιμετωπίζουν το λιμό.
Στο τέλος Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις δωρήτριες χώρες να συνεισφέρουν 12,9 δισ δολάρια το 2014 ώστε να μπορέσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσεγγίσουν 52 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε 17 χώρες, είπε η Έιμος.

Το Νότιο Σουδάν, όπου 194.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των επεισοδίων βίας, συγκαταλέγεται στις χώρες με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Όπως είπε η Έιμος, 57.000 άνθρωποι εξασφάλισαν προστασία σε βάσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, ενώ ο Οργανισμός σκοπεύει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 600.000 νοτιοσουδανούς.

Ο ΟΗΕ στοχεύει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν, στη Μιανμάρ, στην Αϊτή, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μαλί και στη Σομαλία.