Το κινεζικό παγοθραυστικό «Δράκος του Χιονιού» αφού βοήθησε στον απεγκλωβισμό 52 επιβατών του ρωσικού ερευνητικού πλοίου που έχει παγιδευθεί, ακινητοποιήθηκε με τη σειρά του στους πάγους της Ανταρκτικής περιπλέκοντας έτσι περισσότερο την επιχείρηση.

Ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού μετέφερε χθες κατά ομάδες τους επιβάτες του ρωσικού ερευνητικού πλοίου Akademik Shokalsky στο αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis.

Όμως τώρα υπάρχουν ανησυχίες για τη δική του ικανότητα να κινηθεί μέσα στους πάγους, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας της Αυστραλίας.

«Θα προσπαθήσει να κάνει ελιγμούς μέσα στον πάγο όταν οι συνθήκες της παλίρροιας θα είναι ευνοϊκές κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της 4ης Ιανουαρίου», ανακοίνωσε η αυστραλιανή υπηρεσία.

Στο μεταξύ, το αυστραλιανό παγοθραυστικό, στο οποίο έχουν επιβιβασθεί οι επιβάτες του ρωσικού πλοίου θα παραμείνει στην ανοικτή θάλασσα για προληπτικούς λόγους.

Το Aurora Australis επρόκειτο να αποπλεύσει με προορισμό βάση της Ανταρκτικής για να μεταφέρει προμήθειες και στη συνέχεια να μεταφέρει τους επιβάτες στην Αυστραλία.

Η χθεσινή επιχείρηση μεταφοράς των επιστημόνων και των τουριστών που επέβαιναν στο ρωσικό ερευνητικό σκάφος διήρκεσε πέντε ώρες εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Ηταν μία διάσωση ‘roller coaster’» , δήλωσε ο Γκρεγκ Μόρτιμερ, ένας από τους τρεις αρχηγούς της αποστολής του Akademik Shokalskii.

«Είμαι πολύ ανακουφισμένος για τους ανθρώπους για τους οποίους ήμουν υπεύθυνος, αλλά πολύ λυπημένος που αφήσαμε πίσω το πλοίο και το πλήρωμά του», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες και οι τουρίστες που επέβαιναν στο ρωσικό πλοίο, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, αναμένεται να φθάσουν στην Τασμανία περί τα μέσα του Ιανουαρίου.

Το πλήρωμα του Akademik Shokalskii θα παραμείνει στο πλοίο μέχρι να γίνει δυνατή η αποκόλλησή του από τους πάγους.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για την 100ή επέτειο της αποστολής του Αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική. Ακινητοποιήθηκε στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το κινεζικό και το αυστραλιανό παγοθραυστικό έσπευσαν σε βοήθεια, αλλά δεν κατόρθωσαν να πλησιάσουν.

Το κινεζικό παγοθραυστικό βρέθηκε το Σάββατο πολύ κοντά στο Akademik Shokalskii, αλλά ανέκρουσε πρύμναν αφού δεν μπόρεσε να σπάσει τον πάγο πάχους τριών μέτρων που περιβάλλει το ρωσικό πλοίο.