Η ρωσική διπλωματία υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ θα δοθεί ώθηση στη χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους Ρώσους πολίτες, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» και θα διευκολυνθεί η διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης «Γενεύη-2» στα μέσα Ιανουαρίου.
Αυτά αναφέρουν σε ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες τα δύο κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι και ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που αναφέρονται στην έναρξη της ελληνικής Προεδρίας.
«Η συμφωνία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ είναι έτοιμη, αλλά οι Βρυξέλλες αναβάλλουν την υπογραφή της», αναφέρει το ΡΙΑ-Νόβοστι, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων και αναμένει τις σχετικές αποφάσεις της Ένωσης.
«Η εργασία αυτή έχει παγώσει», υποστηρίζει στην ανταπόκρισή του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, παρόλο που «η καθιέρωση καθεστώτος χωρίς βίζες ανταποκρίνεται στα συμφέροντα κρατών της ΕΕ, πρωτίστως εκείνων, που είναι τόσο ελκυστικές για τους Ρώσους τουρίστες, όπως η Ελλάδα».
Όπως επισημαίνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στα τέλη Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η καθιερωμένη Διάσκεψη Κορυφής Ρωσίας-ΕΕ και «η Αθήνα έχει ήδη επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να εργαστεί ενεργά με τη Μόσχα για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ημερήσιας διάταξης στο διάλογο Ρωσίας-ΕΕ».
Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο εκτιμά ότι «η Αθήνα δεν σχεδιάζει να δώσει πρόσθετη ώθηση στο σχέδιο της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”, την οποία μια σειρά διαπιστευμένων στις Βρυξέλλες δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ ονόμασαν αποτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπό την ηγεσία της Κάθριν Άστον».
Το ΡΙΑ-Νόβοστι γράφει ότι «η θέση της Ελλάδας για την Ουκρανία, η άρνηση της ηγεσίας της οποίας να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ προκάλεσε μαζικές ταραχές, προς το παρόν δεν είναι γνωστή. Η Αθήνα θα σχολιάσει την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της λιθουανικής προεδρίας, εξήγησαν στο ΡΙΑ στο ελληνικό ΥΠΕΞ».
Το ΡΙΑ-Νόβοστι αναφέρεται και στην επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων εισόδου στην Ένωση για τη Σερβία, τη συζήτηση τον Ιούνιο της απόδοσης καθεστώτος υποψηφίας χώρας στην Αλβανία, αλλά και την αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία, που επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κύπρο.
Κατά το ΡΙΑ-Νόβοστι «σε διεθνές επίπεδο από την προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ αναμένουν συμβολή στην οργάνωση και διεξαγωγή στα μέσα Ιανουαρίου της Διάσκεψης για τη Συρία “Γενεύη-2” ».