Αν έχετε ανταλλάξει μερικές κουβέντες με κάποιον για πάνω από δέκα λεπτά σήμερα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένας από εσάς να έχει πει κάποιο ψέμα.

Μάλιστα, αν αυτό το άτομο ήταν η μητέρα σας, οι πιθανότητες αυξάνονται δραματικά!

Από τα μικρά και αθώα, μέχρι τα μεγάλα, τα ψέματα αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής των ανθρώπων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του mashable.com, τον περασμένο μήνα το 15% των ανθρώπων παραδέχτηκε ότι είχε πει κάποιο ψέμα στον εργασιακό του χώρο, ενώ από αυτούς το 59% δεν ένιωσε καθόλου τύψεις γι’ αυτό.

Μάλιστα, το ποσοστό των ψεμάτων που λέει κανείς, φαίνεται να σχετίζεται και με το επάγγελμά του: το 94% των ανθρώπων περιμένει ότι οι πολιτικοί λένε ψέματα, ενώ η αντίληψη αυτή σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, για παράδειγμα, πέφτει στο 27%.

Όταν λέμε ψέματα, ενεργοποιούνται τρία τμήματα στον εγκέφαλό μας.

Τα ψέματα ενεργοποιούν το μετωπιαίο λοβό, ο οποίος παίζει ρόλο στη διαδικασία της καταστολής της αλήθειας, το μεταιχμιακό σύστημα, λόγω του άγχους που έρχεται με δόλο, και τον κροταφικό λοβό, επειδή είναι υπεύθυνος για την ανάκτηση μνήμεων και τη δημιουργία διανοητικών εικόνων.

Είναι σαν μια εξελιγμένη ομάδα, η οποία συνεργάζεται με έναν κοινό σκοπό: το ψέμα.

Κι ενώ δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να λέμε ψέματα, ο τρόπος που το κάνουμε αλλάζει.

Πώς καταφέρνουμε και λέμε ψέματα και πώς αισθανόμαστε μετά;

Δείτε παρακάτω μερικά στοιχεία, όπως προέκυψαν από έρευνες ψυχολόγων που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά έντυπα:

Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες έχουν 26% περισσότερη λευκή ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό, έτσι τους είναι πιο εύκολο να συνδέουν σκέψεις, που στην πραγματικότητα δεν συνδέονται.

Ένας ανιχνευτής ψεύδους μετρά τη δραστηριότητα στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου –το άγχος που νιώθει κανείς όταν λέει ψέματα. Κατά συνέπεια, μπορεί και να κάνει λάθος, αν το άτομο παραμένει ψύχραιμο ή αν είναι τρομερά αγχωμένο κατά τη διάρκεια του τεστ.

Η αξιοπιστία των ανιχνευτών ψεύδους κυμαίνεται στο 50-90%, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστικές αίθουσες.

Η κίνηση των ματιών ενός ατόμου, μπορεί να αποκαλύψει ποιο τμήμα του εγκεφάλου έχει ενεργοποιηθεί.

Κανείς μπορεί να καταλάβει αν ο συνομιλητής του επινοεί αυτά που λέει ή αν είναι πραγματικά από το βλέμμα του:

– αν κοιτάει προς τα πάνω και αριστερά: δείχνει οπτικά κατασκευασμένες εικόνες

– αν κοιτάει προς τα αριστερά: δείχνει ακουστικά κατασκευασμένους ήχους

– αν κοιτάει προς τα κάτω και αριστερά: δείχνει συναίσθημα, οσμή ή γεύση

– αν κοιτάει προς τα πάνω και δεξιά: δείχνει οπτικές εικόνες που θυμάται κανείς

-αν κοιτάει προς τα δεξιά: δείχνει ότι θυμάται ακουστικά ήχους

– αν κοιτάει προς τα κάτω και δεξιά: εσωτερικός διάλογος

Αυτό είναι ένα κοινό μοντέλο, που όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλους τους ανθρώπους, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ψεύδονται μία ή δύο φορές την ημέρα, σχεδόν όσο συχνά ανοίγουν το ψυγείο για να τσιμπήσουν κάτι, ή όσο συχνά πλένουν τα δόντια τους.

Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες, λένε ψέματα.

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας οι άνθρωποι έχουν πει 30% ψέματα στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκαν.

Οι φοιτητές λένε ψέματα στις μανάδες τους σε μία από τις δύο συζητήσεις που κάνουν.

Το 65% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει λιγότερο έντιμοι σε σχέση με το παρελθόν.

Πώς μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν κάποιος μπλοφάρει όταν παίζει χαρτιά:

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε αν ο «παίκτης» είναι «επαγγελματίας» ή ερασιτέχνης στο παιχνίδι. Επίσης, αν τον γνωρίζετε καλά, είναι πιο εύκολο να διαπιστώσετε αν λέει ψέματα ή όχι.

Τα πόδια είναι αυτά που αποκαλύπτουν την αλήθεια: Το κούνημα στα πόδια δείχνει ανυπομονησία, γιατί ο «παίκτης» έχει καλό χαρτί, ενώ ένα απότομο σταμάτημα ή «πάγωμα» δείχνει ότι μπλοφάρει.

Σφίξιμο του ώμου: Το στρες που προκαλεί το ψέμα, δημιουργεί ένταση στους ώμους του ατόμου. Αν είστε πολύ παρατηρητικοί, προσέξτε αν κουνάει τους ώμους ή αν τους κάνει ελαφρύ μασάζ σφίγγοντας τα χέρια μπράτσα του, έτσι ώστε να «απελευθερώσει» λίγη από την ένταση αυτή.

Ακούμπισμα του προσώπου και του λαιμού: Αυτή η κίνηση προκαλεί αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης και αυτό σημαίνει ότι όποιος το κάνει βρίσκεται σε στρες και δύσκολη θέση. Όποιοι «παίκτες» κάνουν μασάζ στο λαιμό τους, ή γλύφουν τα χείλια τους ή χαϊδεύουν το κεφάλι τους, μάλλον δεν έχουν καλά χαρτιά.

Βαθιά και βαριά αναπνοή: Το στρες που προκαλεί το ψέμα (μπλόφα) δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό. Αν παρατηρήσετε διαφορά στον τρόπο που αναπνέει ένας συμπαίκτης σας… μπλοφάρει.