Στο πανεπιστήμιο της Σαπιέντσα στη Ρώμη σημειώθηκαν επεισόδια σήμερα το μεσημέρι, όταν περίπου διακόσιοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο της αίθουσας συνελεύσεων του πανεπιστημίου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συνέδριο αφιερωμένο στην πράσινη οικονομία.

Μια ομάδα φοιτητών συγκρούσθηκε με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί μέσα στο πανεπιστήμιο.

Για περίπου μισή ώρα, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα (Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος) δεν μπορούσαν να εξέλθουν της αίθουσας του συνεδρίου λόγω των επεισοδίων.

Οι φοιτητές πέταξαν καπνογόνα, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλομπ. Έως τώρα αναφέρθηκαν δυο προσαγωγές μελών του φοιτητικού κινήματος.

Η κινητοποίηση των φοιτητών αμφισβητεί την πολιτική λιτότητας και τις περικοπές στην δημόσια παιδεία.

«Δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανένας διάλογος με όποιον θέλει να προσφύγει στην βία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέα Ορλάντο. Παρατηρητές, παράλληλα, τονίζουν ότι θεωρείται τουλάχιστον ασυνήθιστη μια τόσο μαζική παρουσία αστυνομικών μέσα σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κινητοποίηση του «Κινήματος με τα δίκρανα»: αγρότες απέκλεισαν επί περίπου δυο ώρες έναν δρόμο κοντά στα ιταλογαλλικά σύνορα στην Βεντιμίλια, βόρεια της Γένοβας, πορεία βιοτεχνών και εμπόρων βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Φλωρεντίας, ενώ οδηγοί φορτηγών έχουν παραλύσει την κίνηση σε περιφερειακό δακτύλιο του Μιλάνου.

Το επόμενο Σάββατο το κίνημα αυτό σχεδιάζει να διαδηλώσει μαζικά στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου έχει προαναγγελθεί η επιβολή δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν υποτιμά τους λόγους που οδήγησαν στην διαμαρτυρία».

Σύμφωνα όμως με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν επιθέσεις κατά της αρχής της «δημοκρατικής αντιπροσώπευσης των διαφόρων παραγωγικών κατηγοριών της χώρας, όπως εκείνης των εμπόρων και των μικρών επιχειρηματιών».