Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αρχίσει σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία για την ενίσχυση των στενών οικονομικών δεσμών σε μια περίοδο που η πολιτική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας βρίσκεται «σε μερική διαστολή».

Συνοδευόμενος από την αφρόκρεμα των Γάλλων επιχειρηματιών ο Ολάντ θα συναντηθεί την Πέμπτη στη Μπραζίλια με την πρόεδρο Ντίλαμ Ρούσεφ και στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον προκάτοχό της Λούλα. Στο Σάο Παολο την καρδιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής θα συναντηθεί την Παρασκευή με την ένωση βιομηχάνων της Βραζιλίας πριν από την επίσκεψή του Γαλλική Γουιάνα.

Η επίσκεψη έρχεται ένα χρόνο μετά από εκείνη της Ντίλμα Ρούσεφ στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2012, θυμίζει το ΑΜΠΕ. Στόχος του Ολάντ είναι να «ενισχύσει τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση» σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων όπου επίσης καλωσορίζεται η «ανοδική τάση» του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους κύριους εταίρους στη Βραζιλία. Με πολύ λίγες χώρες είμαστε σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Βραζιλίας. Η Γαλλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ξένη επενδυτική δύναμη στη Βραζιλία, όπου στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων δραστηριοποιούνται 500 έως 600 γαλλικές εταιρείες.

Πολλές συμβάσεις έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας Ολαντ στη Βραζιλία. Μια από αυτές αφορά την ενεργοποίηση της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total στο τεράστιο υπεράκτιο τομέα πετρελαίου Λίμπρα . Επίσης θα υπάρξει συμφωνία για την παροχή δορυφορικών τηλεπικοινωνιών για μη στρατιωτική χρήση αλλά και στρατιωτικών από την Arianespace και την Thales ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η επίσκεψη αυτή παρέχει επίσης την ευκαιρία να προσπαθήσουν να επιλύσουν κάποιες διαφορετικές διπλωματικές προσεγγίσεις με τις αποκαλύψεις για την αμερικανική κατασκοπεία κατά της Βραζιλίας και της προέδρου της.

Ο μήνας του μέλιτος εξάλλου που υπήρχε μεταξύ των δυο πρώην προέδρων Λούλα – Σαρκοζί εξασθένησε όταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας απέρριψε κοφτά την πρωτοβουλία Τουρκίας- Βραζιλίας για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.Η άνοδος στην εξουσία των Γάλλων σοσιαλιστών που είναι συγγενικό πολιτικό κόμμα, με το Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας, δεν ήταν αρκετή για να στρογγυλοποιήσει τις γωνίες και η επίσκεψη Ολάντ αποσκοπεί στην βελτίωση εκτός των οικονομικών και των διπλωματικών σχέσεων.