Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως ένας άγνωστος άνδρας που δεν είχε καμία γνώση της νοηματικής βρέθηκε δίπλα στους παγκόσμιους ηγέτες που απέδωσαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Νέλσον Μαντέλα.

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης κωφών της Νοτίου Αφρικής, επιβεβαίωσε πως ο άνδρας που βρέθηκε στην εξέδρα από όπου οι αρχηγοί των κρατών του κόσμου έβγαζαν λόγο για τον εκλιπόντα ηγέτη, «κουνούσε τα χέρια του στον αέρα χωρίς να γνωρίζει τη νοηματική και οι κινήσεις του δεν είχαν κανένα νόημα».

Το σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίζεται στα ξένα ΜΜΕ, έγινε γνωστό εχθές όταν κατά τη διάρκεια της τελετής, πολλοί κωφοί παραπονέθηκαν στην κρατική τηλεόραση που μετέδιδε το γεγονός, πως δεν καταλάβαιναν τις ομιλίες των ηγετών.

Ο αγνώστων στοιχείων άνδρας σύμφωνα με τον Τύπο της Νοτίου Αφρικής είχε πραγματοποιήσει και άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις της τηλεόρασης «ANC»!

Είναι ένας απατεώνας. Η κοινότητα των κωφαλάλων στη Νότια Αφρική είναι εξοργισμένη», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού «Εκπαίδευση και ανάπτυξη της νοηματικής γλώσσας» στο Κέιπ Τάουν Κάρα Λένινγκ.

Επίσης, σύμφωνα με την Ντελφίν Χλουνγκουάνε που είναι επίσημη διερμηνέας της DeafSA, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας κωφαλάλων της Νότιας Αφρικής, ο άγνωστος αυτός άνδρας «κουνούσε τα χέρια του προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν γνώριζε κανέναν γραμματικό κανόνα, δεν χρησιμοποιούσε καμιά δομή της νοηματικής γλώσσας. Δεν μετέφρασε απολύτως τίποτα, καμιά από τις χειρονομίες του δεν σήμαινε κάτι».

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο σήμερα στη Νότια Αφρική και οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν να δώσουν απάντηση, η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί.

«Οι κωφάλαλοι της Νότιας Αφρικής δεν τον γνωρίζουν, ούτε οι διερμηνείς τον γνωρίζουν. Δεν ξέρουμε τίποτε γι αυτόν, ούτε το όνομά του. Εμφανίστηκε για την περίσταση αυτή, δεν ξέρουμε πώς», δήλωσε η Χλουνγκουάνε, προσθέτοντας ότι ο διερμηνέας αυτός ουδέποτε είχε εργασθεί κατά το παρελθόν σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο διερμηνέας αυτός να χρησιμοποίησε νοηματική γλώσσα διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται στη Νότια Αφρική, η Χλουνγκουάνε απάντησε πως ούτε οι κωφάλαλοι τηλεθεατές στις άλλες χώρες του κόσμου κατάλαβαν το παραμικρό από τις χειρονομίες του προσώπου αυτού.

Η DeafSA καταδίκασε την παρουσία του άγνωστου αυτού άνδρα στην επίσημη τελετή στην οποία παρέστη ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα και δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όταν οι ξένοι ηγέτες εκφωνούσαν την ομιλία τους από το βήμα του σταδίου Σόκερ Σίτι, χωρητικότητας 94.000 θέσεων, ο νεαρός άνδρας με την κορδέλα της επίσημης διαπίστευσης γύρω από το λαιμό του «έκανε νοήματα με τα χέρια που δεν σήμαιναν απολύτως τίποτε. Υποτίθεται ότι χρησιμοποιείς και εκφράσεις του προσώπου. Ούτε αυτό έκανε. Το μόνο που έκανε ήταν να χειρονομεί, επινοούσε τα νοήματα στην πορεία. Δεν ήξερε να πει ούτε τα βασικά, ούτε ευχαριστώ», τόνισε η Χλουνγκουάνε.