Νέα στρατιωτική επιτυχία κατάφερε το συριακό καθεστώς ανακαταλαμβάνοντας ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στην στρατηγική περιοχή Καλαμούν, την πόλη Ναμπάκ, στη μεθόριο με τον Λίβανο.

Η κατάληψη της πόλης έγινε εχθές, με τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη ενός πολέμου για τον οποίο δεν διαφαίνεται γρήγορα η λήξη του, παρά τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης στις 22 Ιανουαρίου.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ταχεία θετική έκβαση”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εκτιμώντας ότι η διάσκεψη διοργανώνεται «σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Συμπληρώθηκαν 1.000 ημέρες από τότε που οι Σύροι κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας ελευθερία», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τονίζοντας ότι «είναι καιρός να τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία».

Σε αυτόν τον πόλεμο τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ σε εκατομμύρια ανέρχονται οι πρόσφυγες από την έναρξη το Μάρτιο του 2011 της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την πλήρη κατάληψη της πόλης, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων έκανε λόγο για την κατάληψη «θυλάκων αντίστασης».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «οι δυνάμεις του τακτικού στρατού κατάφεραν επίσης να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον διεθνή αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Χομς και τη Δαμασκό», 20 ημέρες μετά το κλείσιμο του δρόμου με την έναρξη της «μάχης στην Καλαμούν».

Αν το καθεστώς καταφέρει να ανακαταλάβει το σύνολο της περιοχής, θα διασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής ανάμεσα στις επαρχίες της Δαμασκού και της Χομς.

Η Καλαμούν ήταν επί ένα χρόνο η βάση των ανταρτών που μετέφεραν μέσω αυτής τα όπλα για τα προπύργιά τους στην περιφέρεια της Δαμασκού.

Από το καλοκαίρι οι αντάρτες έχουν γνωρίσει πολλές ήττες από τον συριακό στρατό, ο οποίος υποστηρίζεται από δυνάμεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ιρακινούς πολιτοφύλακες και ιρανούς εμπειρογνώμονες.