Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυβερνά στη Βενεζουέλα κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στις τοπικές δημοτικές εκλογές της Κυριακής, δίνοντας μεγάλη ώθηση στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο στην προσπάθειά του να διατηρήσει την σοσιαλιστική κληρονομιά του μέντορά του Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής.

Με καταμετρημένες ψήφους στους 257 από τους 337 δήμους σε εθνικό επίπεδο, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV ) συγκεντρώνει το 49,2% των ψήφων έναντι του 42,7% της αντιπολίτευσης ( MUD), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας κερδίζει 196 δήμους, έναντι 53 για τον κύριο συνασπισμό της δεξιάς, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι σε άλλους 80 δήμους δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα τελικά αποτελέσματα.

Η δεξιά αντιπολίτευση η οποία εξέφρασε διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών, καταφέρνει να διατηρήσει τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Καράκας και στο επίσης μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας Μαρακαΐμπο. Από τους συνολικά 337 δήμους, μόνο οκτώ αλλάζουν χέρια και περνούν στον έλεγχο του κόμματος του Νίκολας Μαδούρο, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν την Κυριακή να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, υπό την επίβλεψη 120.000 στρατιωτών.

Η ψηφοφορία , η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια , θεωρήθηκε ως το πρώτο δυνατό εκλογικό τεστ για την κυβέρνηση Μαδούρο ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον Απρίλιο εν μέσω σοβαρής οικονομικής κατάστασης για τη Βενεζουέλα.